Enguany es celebra el vuit cents aniversari del naixement del rei Jaume I (1208-1276), el rei per antonomàsia de Mallorca. Amb aquest motiu es succeixen les declaracions institucionals, les conferències i les aparicions de llibres que tracten de la seva figura històrica i llegendària. Aquí nosaltres volem aportar el nostre granet d'arena, senyalant  quines són les petjades que ha deixat el rei en els viaranys dels noms de lloc.

Per aquesta tasca comptam amb un recopilador d'excepció, mossèn Antoni Maria Alcover, qui en el cinquè tom de les Rondalles Mallorquines féu un deliciós aplec dels llocs que el poble de Mallorca relaciona amb la figura llegendària del Rei En Jaume. Són aquests:

Sa Gruta (Manacor): on es conta que el rei alliberà son pare, que havia estat empresonat pels moros.

Puig de ses Bruixes (Llucmajor): on el rei i un parell de capellans plantaren una creu per aturar les malifetes de les  bruixes de la contrada. L'escolà que els acompanyava seguí l'escena des d'un puig proper, anomenat des de llavors es puig de s'Escolà.

Sa Pota del Rei (serral des Molins, Inca): on quedà marcada la pota del cavall del rei després de pegar un bot des del puig Major (!) per anar a lluitar contra els moros.

Son Pancuit, font de na Ropit (Valldemossa): on el rei alliberà del pagament d'imposts a tota la contrada en agraiment d'un tassó d'aigua de la font que li oferí un homenet vell.

Castell d'Alaró: on també quedaren marcades les potes del cavall del rei durant la lluita contra els moros que defensaven el castell.

Avenc d'en Corbera (Canet, Esporles): on el rei impedí els intents dels moros de tallar l'aprovisionament d'aigua al seu campament quan tenia lloc el setge de Madina Mayurqa.

Es Pantaleu (Andratx): on es conservava una pica on abeurà el cavall del rei i lloc on es va dir la primera missa de la conquesta de Mallorca.

Coll de sa Batalla (Calvià): on es conserva la pedra sagrada sobre la qual es va dir la primera missa a terra ferma.

Puig des Tresor (Salma, Artà): on els moros amagaren els seus tresors en la seva fuita davant l'empenta del rei.

Punta de n'Amer (Sant Llorenç): on el rei guanyà als moros fins i tot després de mort.

Teix (Valldemossa): on el rei passava temporades per alleujar els seus problemes respiratoris.

 

Cal fer notar que a alguns llocs s'entremesclen els aspectes llegendaris i els aspectes històrics. Per exemple sí és un fet històric que a sa cova des Amagatalls , a la zona de sa Gruta, s'hi refugiaren un nombre indeterminant de musulmans, els quals abandonaren en la seva apressurada fuita objectes domèstics tals com plats, eines del camp, claus...que es poden contemplar en el Museu de Mallorca. També estan documentats a les Cròniques Reials els enfrontaments que tingueren lloc durant la conquesta de Madina Mayurqa per tal d'assegurar-se el control de la font de la Vila, a prop de l'avenc d'en Corbera, i que ja hem tractat aquí .

La llista de llocs relacionats amb el rei és molt més extensa i trobam potades (Pota del Rei) aquí i allà (camí del Raiguer, camí vell des Correu o camí del Rei entre Esporles i Banyalbufar, es Coscolls a Santa Maria, sa Capitana a Campanet, puig de Reig a Sineu...). Contribueix en aquesta abundància  l'atribució al rei de fets realment protagonitzats pels seus descendents. Així qui tenia problemes respiratoris i passava temporades a la zona del Teix (Valldemossa) era el seu nét Sanç, el qual ens ha llegat alguns topònims a la zona: ses casetes del Rei Sanxo, puig del Rei Sanxo.

Finalment podem referir-nos a un grup de topònims que fan referència als monuments erigits per commemorar distints episodis de la conquesta de Mallorca: creu de Santa Ponça, capella de la Pedra Sagrada, creu dels Montcades....

 

Puig de ses Bruixes

Puig de ses Bruixes
sa Pota del Rei

sa Pota del Rei (camí vell des Correu o camí del Rei)
Puig Major des de sa Pota del Rei (Inca)

Puig Major des de sa Pota del Rei (serral des Molins)