Hi hagué un temps en què els mallorquins creien en els gegants. Posaven com a testimoni de la seva existència passada les construccions fetes amb enormes pedres que abundaven al camp i que era evident que només les havien pogut moure braços gegantins. D'aquí el nom des claper des Gegant o sa casa des Gegant amb els que s'anomenen algunes construcciones prehistòriques. També es citava com a prova els ossos que adés i ara sorgien de les entranyes de la terra, a coves com les de l'alzinar de cala Sant Vicenç (cova del Gegant) o a les coves des Drac.

Però on aquests homenassos desplegaven tota la seva energia era a les narracions fantasioses. Es deixava volar la imaginació i apareixien com a guardians de fabulosos tresors amagats a les coves o de donzelles encantades, com la de la font de l'Argent . També accidents geogràfics diversos eren explicats com a conseqüència de la seva acció. Així una enorme rocassa aïllada era un macolí tret de la sabata , de la seva suor sorgia una font cabalosa , una senallada de terra originava una muntanya, un dit clavat en terra donava pas a un pou profund.

Per exemple l'osca que hi ha a la serra de Galdent, i que es veu perfectament des de Llucmajor, es coneix com sa sopegada des Gegant. Es contava que  era la marca que  deixà el dit petit del peu d'un gegant el dia que va caure, quan s'estava barallant a pedrades amb un gegant de Cabrera (Rondalles Mallorquines Tom XXIV). Per la toponímia sabem on campaven altres gegants com el que deixà la seva petjada a les roques del torrent de Son Dameto (sa potada des Gegant) o el que emprava per batre un gran faralló de la costa gabellina (sa batedora des Gegant).

Avui la força descomunal ja no és patrimoni dels gegants sinó dels homes i aquesta força els permet aixecar construccions que arriben al cel, aplanar muntanyes, desviar rius, crear illes enmig de la mar o mars enmig de la terra. En ocasions valdria més que els homes no tenguessin tanta força.

 

sa Sopegada des Gegant

sa Sopegada des Gegant

Faralló des Gegant

Batedora des Gegant