Els que millor coneixen els noms d'una finca són sens dubte els pagesos que l'han treballada durant anys. En segon lloc situaríem els toponimistes que s'han encarregat vocacionalment de recollir els noms que saben els anteriors.

Ho pogu√©rem comprovar personalment el passat dia 2 d'octubre al Centre de Cultura de Pollen√ßa on Miquel √Ängel March ens convid√† a fer un recorregut virtual -gaireb√© l'√ļnic possible- per les terres de Ternelles, ben conegudes per ell ja que en el transcurs de divuit anys (1984-2002) hi recoll√≠ un total de 344 top√≤nims.

De la seva ma travessàrem l'Estret emprant l'antiquíssim camí que discorre pel torrent i per l'alzinar, conservat només a trams com el de l'Empedrat. Ens aturàrem als molins -de Can Petit i de Can Cosmé- i a les cases principals, producte de l'agregació de diferents cossos a l'entorn d'una torre defensiva central. Rememoràrem les antigues collites fetes als millors sementers: l'hort d'en Bultat (el clos Nou), el clos Vell, els Camps, els Closets.

Bevèrem aigua de les trenta fonts que sorgeixen per serres i valls, des de les més cabdaloses com el pou d'en Servera, la font dels Moliners -l'antiga font de Cubelles- , o la font dels Paraires i que un temps ompliren la síquia de Ternelles o dels Hortolans, avui abandonada, a les més humils com la font de l'Herba-sana o la font de la Teula.

Situats al centre de la vall giràrem la vista caps als serrals que l'envolten: els altívols Enfronts, el cònic puig de la Pinya, el disforjo Turmassot, l'estirada serra de Cornavaques. Com que ens sentíem amb forces pujarem i baixàrem del puig Gros de Ternelles aprofitant les vies més habituals: el coll des Coloms, el pas de la Mata i el coll de Tiapau.

Caminàrem sota l'ombra dels alzinars de l'Estret i del Porquer i davant els forns de calç tenguérem un record per als calciners que hi han deixat el seu malnom: en Codonyet, en Xeixa, en Pebanyeta. Ajudàrem al pagès a conduir les cabres fins a tres dels enrocadors més importants: el de l'Esquena Mala, el del Gorg Blau i el de l'Ullastre. No deixàrem d'endinsar-nos a les poques cavitats existents: la font de s'Algaret, la cova Gran.

Visitàrem les restes prehistòriques de les Casotes, ja de camí cap a les propietats independents de les rodalies del Castell del Rei que foren finalment annexionades per la finca mare: Ca na Castell, Can Miquelet, Cals Rossos, el Castell de Baix.

I arrib√†rem fins a les cales de la finca: cala Estremer i cala Castell. D'aquesta darrera salp√†rem amb un vell bot amb el que dobl√†rem la punta Topina i enfil√†rem una ribera de llegenda. Deix√†rem enrere la punta de la Rata i escolt√†rem els misteriorsos c√†ntics que emergeixen de les penyes de Can Canten-i-dormen. Pass√†rem entre l'illotet de la Cigala i la terra ferma i ens refugi√†rem al red√≤s de la cambra de la Senyora. Contempl√†rem la capritxosa silueta de Mallorca dibuixada en el Pont. Intu√Įrem la barca de l'Amo, escull ja per sempre sotaiguat, i acab√†rem el nostre recorregut en el port o rac√≥ de les Olles. De tornada imagin√†rem la indolent vigil√†ncia del carrabiners, amb la vista enlluernada pel sol i la sal, a la seva miserable caseta de la punta de la Galera.

En fi sabèrem de metàfores que desconeixiem i que designen la base d'un dels misteris de la Cel.la (el pa de Figa), uns penyals característics (les Caixes de Torrons) o una gran roca isolada enmig del torrent (la Padrina).

Per√≤ la finca √©s molt gran, 1.270 hect√†rees, i encara quedaren molts de racons sense visitar. Per a con√®ixer-los haurem d'esperar temps propicis que permetin la publicaci√≥ del recull de top√≤nims de Ternelles. Creim que les rutes de paper no seran prohibides com ho han estat les reals i podrem per tant¬† fru√Įr amb tranquilitat d'un valu√≥s patrimoni conservat gr√†cies a la tasca de Miquel √Ängel March i la contribuci√≥ dels seus informants.


PS: Actualment sembla que es pot transitar pel cam√≠ de Ternelles amb una limitaci√≥ de vint persones per dia. Ser√† q√ľesti√≥ de demanar a l'Ajuntament de Pollen√ßa com es pot exercir aquest pas i anar-hi.

 

Vall de Ternelles

Vall de Ternelles

Cases de Ternelles

Cases de Ternelles

Punta Topina i punta de la Galera