Arreu de Mallorca podem trobar llocs que són designats amb noms sorprenents, que podríen correspondre perfectament al títol d'una rondalla. Què me'n direu per exemple del coster de ses Buines d'Or, situat a l'enfront de les cases de Míner Gran ?

On es dona la màxima concentració d'aquest tipus de noms és al municipi d'Artà. Molts indrets del terme reben noms que evidencien una gran imaginació i també el gust pel joc amb les paraules. Serveixi com exemple la següent triadella de topònims artanencs:

es Ametlers Obligats, ses Calces Minses, es coster des Galleric, ses coves Bartolines, ses coves de sa Jau Geneta, ses Crestes des Gall Pintat, ses Enderinelles, es Enfoscats de sa Claror, sa font des Russillers, ses Frumisseres Fermoses, ses Galtes d'en Ferest, s'humid de s'Alfalsor, es jaç de sa Geganta Miquela, ses margeres Allanguides, ses marjades Fanes, es Mirando Mirandó, es Orreus Aixalonats, paret des Parencó, ses Pedrafites des Gegants, pont Tordonell, prat Galamor, sa Rocametla, es Romanins Calçats, es tirany d'en Pocapor, ses tombes Remilgues, es Tremolor de l'Infern, es Triquet des Moro...

Desconeixem el rerafons d'aquests noms. No sabem si són antics o moderns, si eren poc o molt coneguts, si fan referència a llegendes o a persones reals, si són entresenyes de contrabandistes  o si en algun cas es tracta només d'una pura invenció. Així i tot no es pot negar el seu poder evocador.

Però el premi a l'originalitat el se'n duen dos rocams situats en punts estratègics dels voltants de s'Alqueria Vella d'Avall, a través dels quals es feren presents en el paisatge quotidià dos personatges legendaris de nom inversemblant: en Baba Jussifà i es Sustrando Citrat.

Desarmats per la imaginació desbordant que reflexen aquests noms no ens queda més que llegir algunes pinzellades sobre aquests personatges de fàbula: "conta la llegenda que eren dos sarraïns que es negaren a abandonar l'illa arran de la conquesta de Jaume I. I de llavors ençà romanen convertits en pedra, veient com passa el temps...".

 

en Baba Jussifà

es Sustrando Citrat