L'aparició esporàdica de tresorets, generalment de joies i de monedes, ha esperonejat als homes de totes les èpoques a cavar en llocs senyalats, tot esperant el cop de sort que suposàs el seu enriquiment immediat. Les històries, ben reals, d'algú que es morí senser revelar l'amagatall dels doblers o de les olletes plenes de monedes d'or trobades per algun picapedrer en esbucar una paret s'entremesclen amb les històries legèndàries que localitzen riqueses fabuloses a llocs singulars. La cova des Ermassets o la de Son Creus, l'avenc de Son Pou, les cases d'Alfàbia, el pou des Borino, na Fàtima, la Rafal...la llista dels llocs on s'amaguen suposats tresors es fa interminable.

Si ens deixàssim guiar per la toponímia hauríem de dirigir-nos amb les pales i els càvecs a les serres que fan partió entre Artà i Sant Llorenç, concretament a la serra de s'Esquerda on s'hi concentren noms com es puig des Tresor, sa torreta des Tresor, sa cova des Tresor i es clot des Tresor. El nom amb què es coneix tota la contrada, es Tresor de Salma, és un bon testimoni de l'atracció que exerciren els relats sobre les riqueses amagades pels moros abans de ser capturats i portats a Ciutat pel rei en Jaume.

La recerca fou tan intensa que arribà a assolir una dimensió minera al segle XIX, quan es fundà una societat amb l'objectiu de fer una gran excavació i resoldre d'una vegada per totes el secret que guardava la muntanya. És ben segur que els munts de terra extrets del fondal i vessats pel coster degueren generar gran quantitat de comentaris i estimular la curiositat dels habitants de la contrada i d'aquells que transitaven pel coll d'Artà.

No sabem sí les excavacions foren fructíferes però des de fa uns anys s'han vist noves empreses cercar tresors per les muntanyes de Salma. Els que s'acosten a l'indret ja no duen pales ni miren per terra, ara observen el cel i porten instruments per mesurar la constància i la velocitat del vent.

Obtenir un tresor, energia neta, corrent el risc de fer-ne malbé un altre, el paisatge. Difícil elecció.

 

Fotomuntatge de tres aerogeneradors al puig des Tresor o serra de s'Esquerda