Solitud, aïllament, intens sofriment sense esperança de solució, tots els camins tancats. I de sobte una llum, la possibilitat d'una sortida ràpida que es pot presentar sota formes diverses, per exemple llançant-se al buit, potser en un lloc senyalat. Oberta la via i per l'efecte cridada nova gent desesperada repetirà la mateixa acció en el mateix indret.

S'estableix així una geografia del suïcidi, amb fites que exerceixen una forta atracció sobre aquells per als qui la vida ha esdevingut una experiència insuportable.  Alguns llocs tenen fama mundial, com el Golden Gate californià, que ha servit fins i tot com escenari per a la filmació d'un documental, The Bridge. Reflexió sobre el suïcidi construïda a partir d'entrevistes amb amics i familiars, que inclou la polèmica inclusió de la filmació d'algunes de les vint-i-tres persones que hi trobaren la mort durant el temps del rodatge.

Com tots els territoris, Mallorca també compta amb els seus pols de fatal atracció. Es troben per exemple als miradors de Formentor, com el situat al propi far, o el de la punta d'en Tomàs o el de la Creueta, on la desesperança es mescla amb els desitjos d'autosuperació llançats al vent des de l'altura.

Però és el cap Blanc el lloc que té el trist honor d'atreure amb més intensitat a aquells pels qui la vida s'ha convertit en un calvari. Rebatiat com el cap dels Suïcides, al manco quatre persones hi han acabat els seus dies en els darrers quinze mesos, fet que cal relacionar amb la distància que separa la carretera de la línia de penya-segats: només quaranta metres entre l'asfalt i el no res.

Els casos es van succeïnt i sembla que el fatalisme fa que no es produeixi cap tipus de reacció. Està clar el fet de què en darrer terme no es pot evitar la mort d'algú que no desitja viure, però les característiques especials del cap Blanc suggereixen la necessitat d'una senzilla actuació d'efecte dissuasor. Només es tractaria de construir una simple paret seca, com les que s'han emprat des de sempre per separar les tanques de sa Marina, en aquest cas per impedir l'accés dels cotxes al penya-segat.

Alguna autoritat s'ho podria plantejar.

 

Cap Blanc