Encara que sigui poc transitat es tracta d'un dels racons més contemplats de la Serra. Es compten pels milers els excursionistes que anualment fan la volta del puig Roig, gràcies a la facilitat que suposa el magnífic camí que s'obrí al segle XIX per assegurar la comunicació entre les finques de Mossa i de Cosconar, davant el bloqueig que havia imposat el propietari de sa Plana a la via tradicional pel coster de migjorn.

Són sis-centes vint quarterades de càrritx i de roques les que formen la conca del torrent de s'Esmorcador, que neix al coll des Ases i s'estimba a la mar, just damunt la vertical de la cova de sa Figura. Es tracta d'un terreny inhòspit i en principi poc atractiu, que només ofereix dos recorreguts d'interès per als muntanyers més agosarats: un és el descens del mateix torrent i l'altre l'accés al remot corral d'en Figuera.

Pero la recent publicació del llibre Fites i Fetes. Trescant per la Serra ha trastocat completament la imatge que teníem de la contrada.  Això gràcies a que l'autor, Miquel Martorell, ha aprofitat les darreres oportunitats disponibles per conèixer llocs i vivències directament a través dels seus protagonistes, i ha entrevistat algunes de les persones que encara han estat testimonis de l'aprofitament tradicional de les muntanyes.

En el cas que ens ocupa ha estat el relat l'amo de Mossa el que ha permès humanitzar l'enorme fondalada. Ara coneixem com a l'estiu s'anaven arreplegant les guardes d'ovelles des dels plans des Corral fins a les cases, passant pel pla des Cards i la coma de ses Vaques o alternativament pel pas de s'Escaló i el pla des Verro. O com s'anaven canviant de lloc les truges i els porcells per tal d'engreixar-los a base de rapa. També sabem de la xarxa de camins que lentament desapareix i que un temps connectava llocs com el pas des Corral o la cova de Malany o el que servia per accedir al torrent pel seu coster de ponent mitjançant les voltetes de l'Infern.

Així mateix s'han multiplicat els punts d'aprovisionament d'aigua que coneixíem: han aparegut la font de sa Parra, font des Nespler, es Ribellet de la cova des Rostidors, o la recòndita font de ses Gallines i han aparegut noves abeurades per al bestiar com la de Femenia o la del cingle Pla. A la llista coneguda de passos freqüentats per contrabandistes i pescadors (corral d'en Figuera, ses Marsesques) hem afegit una nova i arriscada ruta encara no explorada, entre les desembocadures del torrent des Cocons de sa Bova i de s'Esmorcador.

Sis pàgines i un croquis ens han bastat per omplir aquests comellars que s'estenen entre el puig Roig i el puig Caragoler de Femenia amb episodis de vida com els protagonitzats per ramaders, carboners, caçadors i contrabandistes. I amb episodis de mort com el que donà nom a una raconada dels cingles: Can Pere Joan.

A partir d'ara, en voltar el puig Roig, mirarem amb altres ulls l'enorme extensió de càrritx i de roques que s'estén davant nosaltres, de cop transformada en més humana i familiar. Gràcies, Miquel.

 

Puig Roig