Mallorca no és el Congo però entre els seus noms podem rastrejar la petjada d'algunes feres. Són lleons totalment inofensius com els que decoraven les sortides d'aigua de notables abeuradors i rentadors que han estat immortalitzats per les fotografies antigues. La seva singularitat féu que el nom arrelàs entre els elements dels voltants i així avui en dia el Lleó ja desaparegut encara dóna nom a Pollença a un carrer i a una creu. Per la seva banda a Felanitx el Lleó del seu abeurador va anar traslladant-se pel camí de Ciutat conforme el creixement del poble l'anava espitjant fins que li varen perdre la pista per darrera una filera de cotxes aparcats, allà per devers la cantonada amb el carrer Socors.

En altres ocasions l'origen del topònim no es troba en un simple grifó sinó en una magestuosa escultura. Arxiconegudes i famoses són ses Lleones des Born però segurament aquestes fugirien corrensos amb la coa entre les cames si algun dia abandonàs el seu refugi de pedra i aparagués per Ciutat la bèstia descomunal que un soldat anònim va cisellar a la roca, allà pels anys quaranta, a les rodalies del llogaret felanitxer de s'Horta i que ha acabat per donar nom al seu camp de futbol, sa Lleona.

Però habitualment no coneixem el referent dels nostres noms. No sabem que hi pinten uns cadells a Bunyola i a Palma: es Lleonet, devora Can Penasso i el camí des Lleonets devora Son Sardina. Ni perquè un comellar de la possessió palmesana de Son Morlà, situat entre el puig de s'Espareguera i s'Aigua Blau, rep el nom de comellar des Lleons o des Lleó. O que hi fa a Son Catlar (Campos) el pas des Lleó. Tal vegada facin referència a un antropònim, per exemple Lleonard, com és el cas del pont des Lleó i del torrent del Lleó, a Selva, segons apunta Damià Ferrà Ponç a la Gran Enciclopèdia de Mallorca.

Mallorca no és el Congo però hi ha un camp a Son Suau (Manacor) batiat amb aquest nom tan sonor: es Congo. Qui sap si el sementer es coneix així perquè els que el conraven eren negres o perquè eren obligats a treballar-hi com a tals.

 

sa Lleona (s'Horta)