Què podrien tenir en comú els guerrers talaiòtics, els ermitans medievals i els milionaris actuals ?  Fàcil, que tots ells tenen preferència per instal.lar-se en les altures, encara que sigui per motius diferents.

Ho podem comprovar al punt més elevat de les serres de Muleta, Sóller. Sobre la dura roca calcària d'aquest cim hi trobam un conjunt de marjades i de murs que semblen tenir un clar caràcter defensiu. No sabem l'edat d'aquestes construccions però els arqueòlegs han documentat abundant ceràmica de distintes èpoques i que es remunta fins al període talaiòtic (900 ane). Pareix lògic pensar que fou el control visual del territori el motiu que els portà fins aquí a dalt.

2.500 anys més tard foren els místics els que posaren els ulls en aquesta elevació tot cercant el retir i la soledat que els ajudàs en la seva espiritualitat. Construiren una senzilla edificació que la tradició popular ha atribuït al franciscà fra Bartomeu Catany, fundador del Convent Vell de Sóller i de l'Hospital General de Palma.

Del 1440 pegam un altre bot en el temps, ara fins a les darreries del segle XX. En aquesta ocasió és un ric el qui es fixa en les extraordinàris vistes que es destrien des d'aquest punt: Muleta i el seu far, la part superior del port de Sóller amb la torre Picada, el litoral de Deià fins a la punta de sa Pedrissa, el poble de Sóller emmarcat per l'Ofre i es Cornadors...

I posa fil a l'agulla iniciant la construcció de la casa dels seus somnis. Però alguna cosa deu passar perquè el projecte no es finalitza i resta inacabat, més de deu anys després. Així a les restes de les ceràmiques, marjades i parets s'afegeix un impactant buc de totxo. Es veu que el destí d'aquest lloc és el d'anar acumulant runes de tot temps.

 

NOTA: La mola on es localitza l'anomenada ermita del pare Catany rep precisament el nom de na Catanya i constitueix una mostra més de les habituals feminitzacions dels noms dels propietaris que veim aplicades a distints elements com muntanyes i fonts.

Desconeixem els motius pels quals foren aturades les obres però podem afirmar que no respectaven ni l'esperit ni la lletra de la llei sobre espais naturals (LEN) que estableix -article 16- que a les àrees rurals d'interès paisatgístic (ARIP) les edificacions "no es podran situar sobre penya-segats, roques o prominències del terreny. El seu emplaçament minimitzarà, en qualsevol cas, l'impacte de l'edificació i el seu accés".

I ningú podrà dir que no sigui prominent aquest cim que precisament per això triaren els talaiòtics, els ermitans i els milionaris.

 

Ermita del pare Catany

Ermita del pare Catany (costat septentrional)

Estructura inacabada (na Catanya)