A prop de la ribera, al costat del camí, devora una àmplia corba es troba la possessió de Camp de Mar, abans propietat del marquès de la Romana i pertanyent a Son Fortuny. Exuberants creixen les canyes i els paraigüets que rodegen la casa, front a la qual s'eleven quatre joves fassers que es retallen sobre les rogenques pendents del puig de sa Costa de na Mora. Una sínia existent a l'hort i dos grans safareigs satisfan cabalment les necessitats de rec.

 

Aquesta és la descripció que feia l'Arxiduc Lluís Salvador en el seu Die Balearen i encara que pugui semblar increïble aquest era l'aspecte que conservava l'entorn de les cases a principis dels anys noranta del segle passat. Només la sínia havia estat substituïda per un molí de vent aiguader i una síquia conduïa les aigües des del safareig redó de devora el molí fins a les cases. Els fassers continuaven retallant-se sobre les parets vermellenques de sa Garrafa.

Tot això va desaparèixer amb la construcció del golf d'Andratx i la urbanització associada amb la qual créiem, equivocadament, ja s'havia esgotat l'edificabilitat de la zona.
Però ha bastat una passejada primaveral pel Camp de Mar andritxol perquè la visió de les banderes promocionals, les oficines de ventes, les grans grues, la maquinària en moviment i els esquelets de formigó que ja s'aixequen ens hagin fet retornar a escenaris passats que ja créiem superats.

Perquè a l'actualitat estan edificant-se les dues darreres grans parcel.les que restaven buides a prop de la platja. Per una banda a l'est de la carretera ja són ben visibles els bucs dels seixanta-nou habitatges adossats promoguts per TaylorWympey i COPASA. Per l'altra a l'oest de la carretera les màquines ja han amuntegat l'arena del que eren les darreres restes del sistema dunar original, preparant el terreny per acollir seixanta apartaments més.

A la vista d'aquesta activitat constructora sembla com si finalitzat el parèntesi de la crisi econòmica, el procés urbanitzador de Mallorca tornàs a posar-se en marxa, alimentat per una demanda nacional i europea que continua desitjant tenir un apartament al costat d'una platja i d'un golf i que és insensible a la destrucció que aquesta possessió comporta.

Encara som massa pocs els que creim que a Camp de Mar, o a Canyamel o a ses Fontanelles, la sortida de la crisi es du a terme de la pitjor manera possible.

Camp de Mar 1

Camp de Mar (2014)

Camp de Mar 2

 

Possessió de Camp de Mar

Possessió de Camp de Mar (1989)