Es podria dir que el mal assoleix el seu major protagonisme en els mitjans de comunicació, sempre disposats a donar tota casta de detalls relatius a robatoris, assessinats, catàstrofes i desgràcies diverses, sabedors de l'augment d'audiència que aquests fets comporten. Així no és estrany arribar cada dia de la ma dels informatius a la conclusió de què el món està fatal.

En la topon√≠mia el mal t√© una pres√®ncia molt m√©s discreta i quasi sempre circunscrita a l'aparici√≥ d'alguna dificultat en el terreny. Aquesta pot ser del tipus d'un acc√©s complicat a la mar (es Mal Entrador, es Mal Entrar Gran), algun obstacle que s'interposa en el cam√≠ (es Mal Pas, Reguer√≥ de sa Passa Mala), un terreny especialment dif√≠cil per transitar-hi segurament perqu√® es troba molt erosionat (Mal Torrent de Ma√ßana, es Mal Lloc, sa Costa Mala, sa Mala Costa, ses Males Roques, sa Roca Mala, l'Esquena Mala) o alguna caracter√≠stica negativa com pot ser un lloc poc productiu o la pres√®ncia d'aig√ľes estancades (ses Males Cases, ses Males Pesqueres, font de Malany, pedra des Mal Temps).

Hi ha també alguns noms desconcertants com el comellar des Mal Cuinat, sa cova Mala o sa Mala Fetge però sens dubte el premi a l'extravagància el se'n du es Mal Volant (*). Amb aquest nom es designa un sector de terreny situat entre la font de Son Barba i el pou de Son Ribot (Manacor) on les ovelles emmalaltien fins a la mort quan hi pasturaven. Tan greu fou el problema que va ser necessària la construcció d'un tancat per evitar que els animals hi entrassin i plegassin aquell estrany mal.

(*) M'ho contà Antoni Pasqual Andreu, amic i autèntica enciclopèdia per a tot allò relacionat amb l'agre manacorí.

 

es Mal Volant

Sementers de Son Ribot on es localitza el lloc conegut com es Mal Volant