En el seu moment aquestes cases no varen cridar l'atenció dels redactors del Catàleg de Protecció d'Edificis i Elements d'Interès Històric, Artístic, Arquitectònic i Paisatgístic del Palma, instrument aprovat l'any 1998 que sempre ha estat marcat per la seves mancances clamoroses i per la seva falta d'actualització.

Tampoc varen suscitar cap tipus de reserva en els funcionaris de l'Ajuntament de Palma a l'hora de signar la llicència de demolició, res estrany perquè s'afegia a una llarga llista de destacats immobles que ja havien estat demolits en el passat o que ho serien en el futur: sa Teulera, Son Fortesa, es Rafal, Son Malferit...

En canvi sí que havien cridat l'atenció, quasi cent any abans, de l'arquitecte Arthur Byne i de la seva dona Mildred Stapley, que la varen incloure a la seva obra "Majorcan Houses and Gardens" de 1928. En destacaren el seu parescut amb les esglésies llombardes i la immortalitzaren en una foto en la qual també poden apreciar-se al fons les cases de Son Sèmola.

Recordam avui Son Palerm perquè és una de les cinquanta-cinc possessions que apareixen a un llibre de recent aparició: El Terme de Palma. Evolució de la propietat i l'espai, de José Villalonga Morell i Roberto Fernández Legido. L'obra és una radiografia exhaustiva de totes les dades disponibles en els arxius i registres de la propietat, entre d'altres fonts, d'un conjunt de possessions de l'occident del terme de la ciutat. I és la primera passa d'un projecte més ambiciós que vol abastar el conjunt del terme municipal.

Com sempre feim hem anat a veure l'antiga propietat, que fa partió amb l'aparcament de la Fundació Pilar i Joan Miró. Només es salvà de la demolició, ocorreguda entre els anys 2002 i 2006, la paret sud-occidental de les cases, amb les dues finetres amb reixats resolts amb rodes de carro. L'ull atent també pot distingir, amb dificultat, les cases de Son Sèmola al fons.

S√≥n els dos √ļnics elements que es conserven de l'antiga fotografia de Byne.

 

NOTA: pel llibre esmentat sabem que Son Palerm té el seu origen en la possessió de Son Vic, i que prengué el seu nom del picapedrer Antoni Palerm que n'adquirí una peça de terra l'any 1639.

 

ACTUALITZACI√ď (25/11/2016): la presentaci√≥ d'aquest nou¬†llibre tendr√† lloc el proper dijous, dia 1 de desembre a les 19:30, a la seu de l'Arxiu del Regne de Mallorca.

 

 Son Palerm (~ 1918)

Foto: Byne, A; Stapley, M. (1928): Mallorca Houses and Gardens

 

Son Palerm (2016)