Despr√©s de visitar Ca na Beatriu continuam amb l'itinerari per les edificacions ru√Įnoses relacionades amb s'Albufera que conegu√©rem gr√†cies al portal Cr√≤nica de s'Albufera. Avui √©s el torn de l'edifici anomenat sa Quartera.

Com indica el seu nom aquest edifici fou constru√Įt amb la finalitat de servir com a magatzem de gra. Concretament del recollit a la finca de s'Albufera una vegada aquesta havia estat dessecada per la New Land Majorca Company. Com deix√† escrit l'enginyer Henry Robert Waring entre els anys 1868-1872, la finca es pos√† en producci√≥ per tal de comen√ßar a rescabalar la quantiosa inversi√≥ que s'havia duit a terme.¬† Aix√≠ es divid√≠ la terra cultivable en parcel.les que foren entregades a amitgers que podien explotar-les a canvi del pagament d'una renda. El cultiu escollit fou la civada i segon les dades oferides per Waring a l'any 1871 eren 66 amitgers els que cultivaren 823 quarterades de cereal. L'any 1872 es produ√≠ una gran expansi√≥ del cultiu ja que els amitgers foren 172 i les quarterades 1.406.

Creim -sense cap base documental- que en aquestes dates l'edifici de sa Quartera ja devia estar constru√Įt i funcionant a ple rendiment. El que √©s segur √©s que de tots els edificis constru√Įts pels anglesos aquest fou el m√©s destacat. De planta rectangular, una superf√≠cie de 275 metres quadrats, tres plantes d'altura, coberta a quatre aiguavessos, paraments paredats en verd amb cantoneres de carreus de mar√®s... destacant especialment l'√†mbit de la planta baixa, amb cinc trams de voltes de mar√®s rebaixades. Tot aix√≤ devia destacar en el seu temps perqu√® avui tots els forjats i les voltes s'han esbucat i importants cruis amenacen els murs exteriors.

L'edifici √©s un dels que formen el Cat√†leg de Patrimoni Hist√≤ric d'Alc√ļdia (codi AC12) si b√© la fitxa n'equivoca el top√≤nim confonent l'edifici amb les properes cases, ja desaparegudes, que rebien el nom de es Jard√≠.

No cal dir que la catalogació de l'immoble no impedirà el seu ensorrament definitiu.

 

NOTA: en la seva obra Letters from Majorca  (1888) Charles William Wood deixà testimoni de com els amitgers satisfeien les quantitats acordades per permetre el cultiu de les parcel.les. En el seu relat apareixen una cinquantena d'homes fent coa a les oficines de s'Empresa situades a sa Pobla. Un darrera l'altre anaven pagant als empleats del senyor Lee Bateman amb velles monedes de coure. S'afirma que en ocasions el volum de monedes arreplegat era tal que ho duien al banc en un sac tan gros com un sac de blat.

 

sa Quartera (Alc√ļdia)