Reben la denominació de llatzarets aquelles edificacions situades als ports en les quals eren reclosos durant un període de temps determinat -sa quarantena- mariners i mercaderies sospitosos d'estar infectats. Es tractava d'evitar la propagació de malalties i epidèmies i en ocasions també s'hi traslladaven els nàufrags que havien estat rescatats. Composaven el llatzaret les edificacions per a passar la quarantena pròpiament dita, els allotjaments dels encarregats de la vigilància (superintendent, regidor, tropa, custos o guarda...) i altres edificis com la capella. Una elevada paret de tancament - per evitar fuites - rodejava les instal.lacions.

La topon√≠mia conserva a Mallorca el record de tres llatzarets. El principal i m√©s antic (de 1656 segons la l√†pida conservada) es localitzava al port de Palma, entre s'Aigua Dol√ßa i la caleta des Mal Pas i es coneix tamb√© amb el nom de sa Quarantena. El segon llatzeret el trobam al port d'Alc√ļdia i sabem per Jeroni Berard (Viaje a las villas de Mallorca, 1789) que fou sufragat pel bisbe Juan D√≠az de la Guerra el qual ocup√† la di√≤cesi entre 1772 i 1778. El mateix autor va incloure al pl√†nol iconogr√†fic de la ciutat d'Alc√ļdia la planta i el perfil de l'edificaci√≥. Tamb√© sabem que a principis del segle XIX ja presentava s√≠mptomes de decad√®ncia segons John Carr, un dels primers viatgers anglesos que public√† les seves impressions¬† (Descriptive travels in the southern and eastern parts of Spain and the Balearic Isles in the year 1809).

El llatzeret més modern -data de 1815-  el trobam al port de Sóller i té la particularitat que durant el segle XX fou reconvertit en una instal·lació encara més sinistra. Durant la guerra civil actuà com a camp de concentració per als presoners republicans, obligats a distints treballs forçats com el de la construcció de la carretera del far de Muleta.

I en quin estat es troben actualment aquestes edificacions ? Tractant-se de Mallorca ja podem suposar que lamentable.

I efectivament del llatzaret de Palma, avui un espai lliure p√ļblic,¬† nom√©s s'han conservat els dos portals forans, aix√≤ s√≠, s√≥n monumentals. El llatzaret del port d'Alc√ļdia conserva el mur perimetral i algunes separacions interiors. Transformades algunes depend√®ncies en habitatge unifamiliar avui semblen habitades per ocupes. El llatzaret de S√≥ller conserva tamb√© el mur perimetral i unes depend√®ncies al costat de la mar utilitzades a l'actualitat com a magatzem per a piraig√ľes.

En resum, els llatzarets mallorquins fa temps que foren deixats de la ma de Déu. Si volem veure un llatzaret ben conservat, posat en valor i dedicat a distints usos haurem de visitar el llatzeret de Maó.

Com deu esser que en q√ľestions de protecci√≥ del patrimoni natural i cultural els menorquins sempre ens donen amb cullereta ?

 

ACTUALITZACI√ď (14/02/2017): Llegim a la premsa que els ocupes que habitaven sa Quarantena d'Alc√ļdia l'han desallotjat i que la construcci√≥ fou llegada per Felici√† Fuster a l'Ajuntament suggerint un possible √ļs cultural de la mateixa. S'obre per tant una finestra d'esperan√ßa per a una digna recuperaci√≥ de l'immoble.

 

Llatzeret de Palma

Llatzeret d'Alc√ļdia

Llatzeret de Sóller