Aprofundir en el coneixement del patrimoni de Mallorca és assabentar-se de les grans pèrdues que ha sofert durant les darreres dècades. Aquestes han afectat a totes les categories fins i a tot a les teòricament més protegides com per exemple l'arquitectura militar.

De poc serví que la protecció oferida pel decret de 22 d'abril de 1949 als castells s'estengués a tots els elements defensius de caràcter històric tals com murades, bateries, torres de defensa costaneres i torres integrades a les possessions.

Al manco no serv√≠ per salvaguardar les cases alcudienques conegudes amb el nom de s'Hort des Moro. Situades al costat del cam√≠ hom√≤nim que connecta Alc√ļdia amb la punta de Manresa i el Mal Pas la seva volumetria i el seu aspecte cridaren l'atenci√≥ de viatgers i fot√≤grafs dels segles XIX i XX.

Però en algun moment les cases foren rehabilitades (?) augmentant-ne el volum i cobrint els paraments amb un infame folre de pedra que emmascara completament l'antiga casa fortificada.

Pot esser que ning√ļ no hi tengu√©s res a dir des de l'Ajuntament o des de les comissions de Patrimoni ?

NOTA: per acabar d'arrodonir la malifeta la propietat ha substitu√Įt l'antic nom per un top√≤nim de nou encuny: Torre Dorada.¬† Alg√ļ d√≥na m√©s ?

 

Hort des Moros (Alc√ļdia)

FOTO: Jaume Escalas Real