S√≥n dos els puigs mallorquins que estan dedicats a Sant Miquel, un localitzat a Montu√Įri i l'altre a Alar√≥. El montu√Įrenc era conegut antigament com a puig d'en Romany√† i tamb√© com a puig des Bous per√≤ ja al segle XVI adopt√† la forma actual.

L'anomena així Joan Binimelis (1595) destacant-ne l'església, la casa del donat, l'escola de gramàtica i les àmplies panoràmiques que es destrien "es lloch alegra, de gran e especiosa mirada, que descobre casi tot lo orizon de la illa" així com  l'abundància de la planta d'absenta ("donzell").

Per la seva banda el puig alaroner es localitza a la possessió de Solleric, just a mig camí entre les cases i el puig de s'Alcadena.  Segons la documentació estudiada per l'historiador José Villalonga Morell el puig de Sant Miquel era conegut antigament com la Carena i no fou fins al darrer quart del segle XVIII quan es produí la substitució del  nom.

Cap a 1774-1775 el propietari de Solleric, Miquel Vallés Reus de Berga i Canals, decidí artigar una àrea de cent quarterades  als costers de la Carena que foren destinades al conreu de llegums i a les oliveres, concretant-se en 10.000 el nombre d'empelts realitzats.

Tamb√© es constru√Įren unes noves cases per a controlar l'explotaci√≥ d'aquest sector de Solleric les quals varen rebre la denominaci√≥ de Sant Miquel en honor del propietari. Ho corrobora el mateix marqu√®s amb les seg√ľents paraules:

"...edificada una casa en el a√Īo de 1775, se form√≥ un nuevo predio y se le dio el nombre de San Miguel por ser el m√≠o...".

Potser que les actuals cases de sa Font Figuera, constru√Įdes a principis del segle XIX, siguin el resultat d'una ampliaci√≥ de les antigues cases de Sant Miquel de la Carena. El cert √©s que les noves cases prengueren el nom de la font propera i s'abandon√† l'antiga denominaci√≥, conservada tan sols en el nom del puig.NOTA: agra√Įm a Jos√© Villalonga Morell la informaci√≥ subministrada que ens ha perm√®s con√®ixer l'origen del nom d'una de les nostres muntanyes.

 

 

Puig de Sant Miquel (Solleric, Alaró)