Al Mapa General de Mallorca d'en Mascaró Pasarius hi ha un topònim que sempre ens ha cridat l'atenció per la seva sonoritat. Es tracta de la coma des Jueu Jups, situada segons el mapa a la part alta del torrent des Quer, a prop de la font. Semblant poc verosímil l'existència d'un jueu de tal nom podríem pensar en una errada o en una deformació del nom autèntic.

El Die Balearen de l'arxiduc Lluís Salvador ens dona una referència que podria ajudar a aclarir la qüestió. L'Arxiduc va transitar pel camí vell d'Andratx a Estellencs -encara no s'havia construït ni l'anomenada carretera vella- i va descriure el tram que ens interessa d'aquesta manera:

"Una suau ascensió ens dona accés a la coma dels Aljubs, comellar molt abrupte travessat per un torrent que a la seva vessant esquerra té la muntanya anomenada la Moleta. Aquest torrent, a trossos emmascarat per vellíssimes mates, defineix la partió entre els municipis d'Andratx i Estellencs."

I si la coma des Jueu Jups fos en realitat una deformació de la coma des Aljubs ?

Per comprovar-ho s'hauria de recórrer el torrent des Quer i mirar de localitzar els aljubs però el terreny i els nombrosos pins caiguts a causa dels incendis no conviden a fer gaire investigacions. Al manco a la part alta del torrent hi trobam una bassa coberta, ja molt derruïda, que podria ser un dels aljubs esmentats.

 

NOTA: Les deformacions són molt comunes a la toponímia i per exemple noms com Segismundo o Serafí han donat topònims com na Xicamunda (Manacor) i Son Xerubí (Son Servera). O casos com el de la font d'en Gossalba que es transformà en la font d'Aubassauba o el de la possessió algaidina de Treurè que es deriva de l'ofici de tresorer del seu propietari.

 

 

Bassa coberta al torrent des Quer