Es conten per centenars els forns de calç que hi ha a Mallorca. Des de que es deixaren d'utilitzar al segle XX alguns han estat reconvertits en casetes, uns pocs han estat restaurats com els des Cabàs o els de Ternelles i la immensa majoria d'ells va desapareixent engolits per pinars i garrigues.

Entre aquests forns que lentament van desapareixent n'hi ha un que té una terrible particularitat. Es troba al coll d'Artà, dintre de la finca de Salma Nou, i fou emprat per a fer desaparèixer els cossos d'alguns assessinats que tengueren lloc al 1936.

Ho sabem gràcies al llibre de recent aparició titulat Els rojos ja són aquí, obra de Rafel Perelló Bosch qui aprofita la darrera oportunitat que queda per recollir els testimonis directes de l'aixecament militar, del desembarcament republicà comandat per Alfredo Bayo i de la cruenta repressió que es va desencadenar a municipis del llevant de Mallorca com Manacor, Sant Llorenç, Son Servera o Artà.

En una de les entrevistes recollides al llibre l'amo en Joan de sa Fontpella (1926) sentencia: "Saps on en mataren molts ? Dins un forn de calç que jo sé on és. Damunt es coll d'Artà. Aquí en mataren molts, les tiraven dins aquest forn de calç".

Sembla que la informació ha de ser bona ja que el forn de calç del coll d'Artà és un dels llocs que han estat inclosos al Pla d'Actuacions de Fosses 2019-2020. Llegim aquí que segons Jaume Alzina Mestre s'hi podrien localitzar al manco les restes d'un artanenc que fou assessinat el 10 de setembre de 1936.

Tant de bo que les tasques de recuperació dels cossos tenguin en aquesta ocasió tant d'èxit com han tengut les efectuades al pou de s'Àguila i a d'altres indrets. És una qüestió que clama justícia encara vuitanta-tres anys més tard.

 

NOTA: segons el Llibre del Repartiment (1232) l'alqueria Xalman de vuit jovades va correspondre a B. de Pavia. Segons la hipòtesi més acceptada el nom àrab Salman estaria a l'origen del Salma actual.

 

 

Forn de calç del coll d'Artà