El camí que comunica s'Alqueria Vella amb Albarca passa a prop de ses Foradades i de ses Monjoies lloc on trobam el Niu des Pilot. El nom no fa referència a un aviador despistat sinó a l'arpella (Circus aeruginosus) que segons l'Atles ornitonímic és més conegut al nord de Mallorca amb el nom de moixeta. És un cas singular perquè són més habituals les referències a nius d'altres ocells com les àguiles, els corbs, els voltors o els falcons.

Però no tots els nius de la toponímia tenen a veure amb l'ornitologia. Es Niu pot referir-se a un niu de metralladores, un dels molts construïts després de la guerra civil per evitar un possible desembarcament de les forces aliades, vistes com enemics pel règim franquista. El conjunt defensiu era conegut com la línia Tamarit i estava format per les posicions d'artilleria i fins a 208 nius que al 1950 quedaren sense guarnició i s'havien reduït a 176 (GEM).

Avui una part d'aquests nius ha desaparegut a conseqüència de les obres d'urbanització del litoral mentre que la resta es troba abandonat i a la mercè dels vàndals i de les ones.


NOTA 1: la línia Tamarit deu el seu nom al coronel i general honorífic Ricardo Fernández de Tamarit que del 1939 al 1952 fou inspector de fortificacions i obres militars de les Illes Balears.

NOTA 2: Maria Eugènia Jaume i Esteva en el recent llibre Esclaus oblidats. Els camps de concentració a Mallorca xifra en 160 el nombre de nius de metralladora que foren construïts i aporta la seva localització per sectors costaners.

 

Illot d'Alcanada des de l'interior del niu de metralladora