Es conta que fou el promotor Joan Servera Camps (1888-1957) el que va dir "si tenim un Cala Bona, faré un Cala Millor". Cert o no el fet és que la primera referència al nom de Cala Millor apareix al 1928, a un anunci de la revista Llevant, decenari catòlic mallorquí en el qual s'afirma:

"Segueix la venta de solars a Cala Millor, punt conegut fins ara amb el nom de Davant s'Hort. N'hi adquireixen gran nombre de serverins, llorencins i fins manacorins. El venedor D. Juan Servera Camps cedeix, segons notícies, els terrenos que's necessitin per construir-hi una esglesieta i un local-escola."

Coneixem per tant l'origen del nom Cala Millor però que sabem de la parella que en motivà el seu origen, Cala Bona ?

Sabem que la badia de Son Servera en la qual s'ubica actuà durant segles com a port per als habitants d'Artà i així l'historiador Antoni Gili recollí diverses notícies relatives al port de Sant Jordi de la parròquia d'Artà datant-se la més antiga al 1388.

Veim que com és habitual les terres del litoral, desertes i perilloses, rebien inicialment el nom de la possessió a la qual pertanyien, en aquest cas Son Jordi. Joan Binimelis en el seus mapes de finals del segle XVI recollí  per a la zona dos noms: cala d'en Roig i platja de Sant Jordi.

Al segle XVIII apareix el nom de port Vell i es construeix la torre del mateix nom, desde la qual: "por su izquierda al E. defiende el Port Vey hasta la Punta del Gats y por su derecha al O. la costa y parte de la playa de Son Servera."

A l'entorn del port Vell es desenvolupà un nucli habitat amb dues cases habitades tot l'any i 8 habitatges temporals segons el Nomenclàtor de 1860. El mateix document recull dotze cases a l'anomenat port Nou, desenvolupat a l'entorn de la torre de defensa.

En algun moment aquests antics ports deixaren de servir als pescadors i el seu refugi es traslladà a la raconada situada al sud de la punta Roja. Al 1922 ja hi ha un nucli consolidat segons la descripció que trobam a la revista Llevant: "Cala Bona és un poblet format per unes quantes cases de mariners i d'alguns propietaris de Son Servera que van a pasar-hi l'estiu".

Pel que fa al nom de Cala Bona aquest sembla sorgit per assimilació amb les cales homònimes localitzades a la costa Brava catalana. Pocs anys després algú (Joan Servera?)  va anar una passa més enllà i va crear Cala Millor.



NOTA 1: hem recollit moltes informacions de l'article de Pedro Fidel Castro Lliteras: Transformació territorial durant el segle XX: personatges, procés urbanitzador i turisme en el cas de cala Millor que fou presentat a les Jornades d'Estudis Locals de Son Servera de 2014.

NOTA 2: la primera referència que coneixem de Cala Bona és la que apareix a les cartes nàutiques de José Gómez Imaz (1890), les quals també recullen els noms de Punta Rotja, Port Nou i Port Vell.

 

Cala Bona. Foto: Melchor Guardia (arxiu Margalida Nebot Vives)