Alguns dels topònims encara vius ens connecten directament amb la prehistòria. Es tracta de paraules que ja empraven els habitants que poblaven Mallorca abans de la colonització romana. El cas més clar és sens dubte el de Bóquer, per al qual alguns autors proposen un origen púnic. El testimoni més antic de poblament d'aquest indret pollencí el trobam als costers de la serra des Cavall Bernat, lloc on cercà protecció un extens poblat de navetiformes separat de la serra per una llarga murada.

Ja en temps talaiòtics es desenvolupà un assentament als sementers de la possessió de Bóquer, que han estat parcialment engolits pel creixement del port de Pollença. Aquest assentament tengué gran importància ja que és citat amb el nom de Bocchorum per Plini el Vell en la seva obra Naturalis Historia (Volum III, paràgraf 77). Gaudí de l'estatut de ciutat federada i es posà sota la protecció d'un patró, un ciutadà romà amb el suficient poder polític i econòmic. Això ho sabem per la extraordinària troballa de dues Tabula Patronatus, planxes de bronze on es descriu aquest patronatge. La primera Tabula és del 6 d.C.,  fou trobada per un llaurador l'any 1765 al lloc conegut com el Pedret de Bóquer. La segona Tabula , del 10 a.C.,   aparagué a la platja com a conseqüència d'un temporal el 15 d'octubre de 1951.

Al 2006 s'inicià una prospecció arqueològica que tengué un gran ressó mediàtic però que a hores d'ara sembla paralitzada. Una visita al jaciment resulta bastant decebedora ja que el que més destaca són les lones abandonades pels arqueòlegs, ja mig prodides, i el cartell que anunciava la intervenció, ja fet trossos. Tan de bo que es reprenguin els treballs i poguem saber més de l'antiga ciutat indígena de Bocchoris que fou veïna de la ciutat romana de Pol.lentia.

 

Possessió de Bóquer

Possessió de Bóquer
Navetiforme a la serra des Cavall Bernat

Navetiforme a la serra des Cavall Bernat
Jaciment de Bocchoris

Jaciment de Bocchoris, abandonat (juliol 2008)