En el pòdium dels cims de Mallorca són ben coneguts l'or (puig Major ) i la plata (puig de Massanella ) però a qui correspon el bronze ?

Les respostes a aquesta pregunta potser serien variades però segurament molta gent respondria que el puig Tomir és la tercera muntanya més alta. Òbviament no és així ja que per damunt dels 1.100 metres i per davant del Tomir (1.104) tenim com a mínim cinc puigs: puig de ses Bassetes (1.212), puig d'en Galileu (1.182), Tossals Verds o es Més Alt des Prat (1.118), sa Rateta (1.113) i puig de ses Vinyes (1.108).

Com en el cas del Galatzó la preeminència del Tomir es deu a la seva majestuositat i al seu aïllament respecte d'altres massissos. Particularment hermosa és la vista que ens ofereix de la banda de Pollença, amb la seva figura presidint la vall d'en Marc i amb la imponent vessant de mestral dominant la pujada cap a Lluc. Alguns viaranys, com el pas d'en Diable o el pas de sa Paret, permeten assolir el cim per aquest costat de la muntanya on també hi trobam perduts exemples d'arquitectura popular com la font de ses Falgueres.

Pel que fa al nom sembla existir consens en què es deriva d'un nom propi d'origen germànic (Teodomir) sense poder establir amb certesa si és el nom d'un cavaller arribat amb posterioritat a la conquesta catalana o un nom anterior que es mantengué durant el període islàmic.

 

Tomir
Tomir
Tomir