Avui el Diario de Mallorca ha publicat els resultats de l'enquesta realitzada als lectors sobre quines són al seu parer les set meravelles de Mallorca. Han sortit elegits la Seu, el castell de Bellver, la serra de Tramuntana, les coves del Drac, es Trenc, Cabrera i...s'Ensaïmada.
Cal dir que el resultat està condicionat per l'extraordinària heterogeneitat de la proposta, en la qual es mesclaven monuments concrets amb tipologies, arquitectura amb etnologia, gastronomia amb tradició, espais naturals reduïts amb comarques que abasten una tercera part de la illa com la serra de Tramuntana, obres d'art...Del llistat i donat que aquesta plana està dedicada a la toponímia de l'illa major i concretament dels llocs situats fora dels nuclis urbans només podríem destacar es Trenc i les coves del Drac.
Precisament les coves ens serveixen per afirmar que això de les meravelles de l'illa ve d'antic. Ja els mallorquins havien fet la seva triadella al segle XVI, més selectiva que la del segle XXI i formada exclussivament per espais naturals. Com fa notar l'historiador Joan Binimelis a la seva obra més coneguda, la Nova Història de l'illa de Mallorca (1593), aleshores s'otorgava la categoria de meravella a tres indrets:
La primera meravella era el torrent de Pareis. Deixem que sigui el mateix Binimelis qui el descrigui:
Tot ell desde el seu principi fins a la mar és deliciosíssim, amb altíssimes penyes tallades a plom, cobertes de verdor i arbres de totes castes, llorers, salzes, polls blancs i negres, teixos, ullastres i altres. S'enfilen pels arbres parres plenes de raïms així com moltes heures, que pareix un paraís de delícies en el qual la vista es sadolla amb les corrents de les aigües cristal.lines i l'oïda amb el murmuri que fan les aigües amb els seus bots. I és tanta l'aigua que bastaria per proveir tota una armada. Conten els veïns aquest lloc entre una de les tres meravelles que té l'illa de Mallorca.
La segona meravella eren les coves d'Artà, llavors conegudes com a cova de l'Ermita o de l'Ermità:
Baix d'aquest puig [d'en Massot] en el seu vessant de la mar està la cova de l'Ermita que és una de les meravelles i coses senyalades de Mallorca pel molt que hi ha que veure dins aquella muntanya buida sense que ningú s'atreveixi a arribar al seu final...Té a dintre diverses aigües dolces, amargues i salobres. Té molts de pilars, grans i petits, algún de més de dos cents pams, que s'han format pels degotissos d'aigua. És la cova molt célebre i digna de ser vista.
La tercera meravella no està explicitada però es dona a entendre que són les coves del Drac, indret que ens permet connectar amb la triadella d'avui:
A l'extrem d'aquesta cala [port de Manacor] està la cova que diuen del Drac, en un pla d'aquestes selves, la qual no és menys anomenada i en tot semblant a la cova de l'Ermita del terme d'Artà...Té dins de sí bones aigües.
A l'anterior podríem afegir que hi ha un lloc a l'illa que explicita al seu nom l'admiració que provocava la seva visita. Es tracta de la cova de ses Meravelles, que obre la seva boca al coster de tramuntana del penyal homònim, i que tal vegada deu la denominació a la característica brillantor de les seves sales.
Aquesta cova no la guarda un drac però sí un senyor molt gelós dels seus dominis, així que millor si demanau el seu permís per visitar-la.
Torrent de Pareis
Coves d'Artà