Molta gent considera que mobilitzar-se no serveix per res, que tanmateix no hi ha res a fer contra els designis del poder econòmic. No negarem que sovint tenen raó ja que a Mallorca abunden els exemples. Per exemple les diverses plataformes d'oposició no aconseguiren aturar cap autopista durant la legislatura de l'asfalt (2003-2007) ni tampoc s'aturà l'hospital de Son Espases, malgrat els esforços duits a terme per part de tanta gent.

Afortunadament en algunes ocasions la feina constant en contra d'allò que es considera injust dona el seu fruit com acaba de demostrar la Plataforma Pro Camins Públics i Oberts. Nascuda per aconseguir la reobertura dels nombrosos camins públics que han estat tancats en els darrers anys, un dels seus principals camps d'actuació ha estat la finca des Fangar, la més gran del terme de Manacor amb les seves 1.777 quarterades (Atles GEM). La seva extensió i situació determina que travessi es Fangar una densa xarxa de camins, emprada secularment per connectar la contrada de Son Macià amb la zona de Felanitx, Portocolom, es Domingos i cala Murada. Podem citar per exemple el camí de Son Cortinel.lo, el camí de Son Hereu o d'Almallia, el camí de Marina, el camí de sa Plana, el camí des torrent de ses Piques...

El darrer canvi de propietat de la finca suposà la pèrdua d'aquest pas i l'inici d'una serie d'actuacions de la Plataforma tendents a recuperar-lo. Durant els set anys transcorreguts desde el 2002 s'han duit a terme investigacions, s'han interposat plets i s'han organitzat, de manera anual,  marxes populars i reivindicatives per la finca. Finalment  s'han produit diverses reunions amb la propietat fruit de les quals ha sorgit la proposta de conveni que es presentà a Manacor el passat 15 de maig i el que és més important s'ha conseguit la reobertura d'una sèrie de camins que discorren per la finca.

Es pot dir que la Plataforma ha assolit els seus objectius respecte des Fangar, encara que el litigi no està completament resolt. Per això seria necessària el recolzament del conveni per part de l'Ajuntament de Manacor, aspecte que no està garantit en absolut.

Però menetrestant podem tornar a caminar pausadament pes Fangar, sense haver de jugar a conillons. Podem gaudir tranquilament de la contemplació dels penya-segats vermellencs del llebeig de la mola des Fangar i la seva gegantina cova, o deixar volar la imaginació solcant les ones de terra que semblen aixecar-se del pla d'Almallia.

Això, gràcies a la Plataforma.

ACTUALITZACIÓ (12 abril 2010)

En el plenari ordinari d'abril l'Ajuntament de Manacor aprovà per unanimitat l'acord relatiu al camí públic des Fangar validant el conveni firmat un any abans entre la plataforma i l'empresa Finca es Fangar SA. Per aquest conveni la propietat es comprometé a obrir tots els camins públics des Fangar, es puig d'Alanar i Can Alou excepte dos que passen per davant les cases. La pèrdua del pas públic per aquests dos camins es compensa amb la cessió a l'Ajuntament de vint-i-set quarterades de pinar i la donació de 100.000 euros a repartir entre les associacions Estel de Llevant i Aproscom.

Com déiem fa un any, tot això gràcies a la Plataforma.

Pla d'Almallia

Pla d'Almallia

Mola des Fangar

Mola des Fangar