Una multitud  es concentrà a les portes de la fortalesa, semblava que estava preparant-se un setge.

No era l'avançada d'una expedició de romans o bizantins a la recerca d'un enclau estratègic per al control de la comarca de Llevant i els seus ports: Portocolom, cala Llonga, Portopetro. No eren conqueridors cristians desallotjant els darrers reductes on s'havien fet forts els sarraïns. Tampoc eren pagesos i menestrals volent ajustar comptes amb els mascarats refugiats dalt de la penya. Ni eren felanitxers demanant auxili, temerosos per les notícies de la imminent arribada de la flota anglesa que havia saquejat la ciutat de Càdis.

Les tres-centes persones que es concentraren el passat dia 10 d'abril a l'explanada del castell de Santueri tenien intencions més pacífiques. Volien visitar un monument emblemàtic que havia restat tancat amb pany i clau durant anys. Volien fruir del patrimoni i del paisatge del lloc aprofitant l'oportunitat que oferia la iniciativa duita a terme pels Amics dels Closos de Can Gaià.

Es pot dir que l'objectiu es complí amb escreix. No defraudà el recorregut que permeté conèixer les distintes zones del castell: el vestíbul d'entrada, les dependències de la guarnició i del castellà, la torre principal, el forn, els aljubs, els distints trams de murada conservats.

Passant per devora de la torre de s'Homenatge, sa Ferreria, es Patinador, es Fossar o es Confessionari des Moros els visitants posaren esment en els detalls arquitectònics. Per exemple l'aljub que conté els valuosos grafits del segle XIII amb representacions de vaixells, de guerrers amb els escuts dels distints casals nobiliaris, de cavalls guarnits, de pentagrames. O el mur amb les millors mostres d'opus spicatum de l'illa.

També s'assabentaren dels espolis que ha sofert: com algú en el segle XIX desproveí el castell dels dos escuts que representaven al comte Nuno Sanç, primer i efímer propietari del castell després de la conquesta del rei en Jaume. O com entre 1996 i 2001 un metge suís rastrejà la zona amb un detector de metalls, recollint monedes, sivelles i penjolls d'època romana, bizantina i musulmana, violant de manera flagrant tots els protocols establerts per a les excavacions arqueològiques

No es perderen la visita les dues velles i abandonades ovelles que resisteixen gràcies a l'aigua del pou del cim. El dia radiant i les vistes sobre Sant Salvador i la marina felanitxera completaren un dia de joia per als amants de la cultura local. Joia només enterbolada pels signes evidents d'abandó i de precarietat de les runes.

Ja ha estat anunciada per part del Consell de Mallorca la rehabilitació del castell de Santueri i la seva reobertura a les visites públiques. Tant de bo sigui ver. De moment s'imposa l'escepticisme davant una administració que ha hagut de menester cinc anys per reposar al seu lloc una simple creu de terme.

 

Castell de Santueri 1

Castell de Santueri 2

Castell de Santueri 3

Castell de Santueri 4

Castell de Santueri 5