Alguns dels escuts dels municipis de Mallorca tenen el seu origen en etimologies antigament tengudes per certes que avui mouen al somriure. Una ala i una torre, cinc bunyols, un campana, un ós, un ca, un llum, una ma i un cor són els emblemes respectius d'Alaró, Bunyola, Campanet, Campos, Inca, Llucmajor i Manacor. Una campana i una sella de montar apareixen a l'escut de Sencelles, suposadament en honor d'un descendent d'un tal Mateu Sella de Montuïri, a qui anomenaven el Sen Selles i per això l'escut del poble mostra aquests dos elements: un sen o seny (antic sinònim de campana) i una sella. Sobren paraules.

Altres escuts representen llocs concrets del municipi. Per exemple el de ses Salines, on apareix un munt de sal, el de Mancor de la Vall, amb sa Canaleta de Massanella o el de Valldemossa, representat per les dues muntanyes que formen s'Estret. Aquestes dues muntanyes que donen entrada a la famosa vall duen per nom na Fàtima, a llevant, i sa Bombarda, a ponent.

Desconeixem la raó per la qual aquesta muntanya porta el nom d'un peça d'artilleria emprada als segles XIV i XV, caracteritzada per una boca ampla i una ànima curta, que llançava bolles de pedra o de ferro. La lògica ens convida a pensar que el nom es deu a que en algun moment una bombarda fou situada en aquest punt per defensar l'estratègic pas d'entrada a la vall.

Certament no sembla que un canó en tal lloc fos molt efectiu, més encara tenint en compte les dificultats de maneig i punteria de les bombardes, però no seria un cas excepcional perquè un canó de ferro fou situat al reducte de la penya Roja, sobre el cim d'un puig de 355 metres d'altura a la península d'Alcúdia. Tal vegada només era emprat per a efectuar avisos, però si hi havia un canó, on és la plataforma ?

A la falta de proves concloents no es poden excloure altres possibilitats que expliquin el nom d'aquest morro, especialment que es tracti d'una metàfora. El perquè a un cantó del poble de Llucmajor li diuen el cantó de la Bombarda no té tant de misteri.

 

Morro de sa Bombarda des de na Fàtima

na Fàtima des de sa Bombarda

Cantó de la Bombarda (Llucmajor)