Per a la gent d'esquerra més significada el món va enfonsar-se el mes de juliol de 1936. En alguns la incredulitat inicial va donar pas a la consciència del perill i a la necessitat d'amagar-se per protegir la vida.

Al poble d'Artà molts de fugitius triaren les muntanyes des Verger, on abundaven els comellars pregons i les coves que estaven enfilades pels penyals o ocultes dins el carritxar.  Allà pogueren subsistir temporalment gràcies al recolzament de familiars i amics que els enviaven queviures a través de carboners o pastors que podien transitar per la garriga sense aixecar sospites. L'aigua no era un problema, donat el ventall de fonts disponibles.

Però els perseguidors també sabien on la set feria comparèixer aviat els vençuts. Això ens ho conta Serafí Guiscafrè en la història des Saulonar titulada s'Ermità de sa Mel, on narra com parelles formades per un soldat i un falangista es dedicaven a vigilar les aigües artanenques, amb la intenció d'accelerar la captura dels rojos.

Controlaren fonts com la des Russillers, la de sa Vaca, la des Euguers, la font Salada, la font Soberana, es Jaços des Bous, també safarejos com el de sa Cova i el de sa Vinyassa. Fins i tot fou controlada una veneta que hi havia per s'Esquena des Mul i per s'Esquena Llarga. Així i tot quedà algun recurs a disposició d'aquells que es desplaçaven per la serra d'Artà aprofitant el recer de les ombres de la nit. Un d'aquests recursos era l'aigua de la cova des Tonedors, una cova d'entrada molt discreta situada a prop del cim de sa Talaia Moreia on els degotissos del sòtil eren recollits a dues piques obrades a la roca.

No sabem qui féu aquestes piques, segurament anteriors a la guerra civil. Les feren els tonedors que les habitaven durant l'època de la tosa ? O foren els torrers per evitar-se la davallada a les més llunyanes fonts del cap Ferrutx ? O més enrere encara, i si haguessin estat els moros que en el mes de març de 1230 cercaren en aquestes muntanyes el darrer refugi abans de ser aniquilats ?

Si parlassin, quantes històries de fugitius ens podrien contar les piques de la cova des Tonedors !

 

Cova des Tonedors