La força dels topònims és tal que tenen la propietat de perdurar fins i tot quan ha desaparegut l'element al qual designaven. Aquest és un fet molt comú a Palma on el creixement de la ciutat ha provocat la desaparició de moltes possessions. Així parlam de l'hospital de Son Dureta o del poliesportiu de Son Moix i gairebé ningú se'n recorda de les possessions homònimes.

Sa Teulera és per molta gent de Palma només el nom d'una urbanització que creix al costat de Son Dureta, entre el bosc de Bellver i el torrent de Sant Magí. Però el nom té l'origen en unes magnífiques cases de possessió que foren esbucades al 1992 per la Promotora Reina amb el beneplàcit de totes les institucions.

L'arquitectura de les cases havia motivat la seva inclusió al llibre d'Arthur Byne i Mildred Stapley, Cases i Jardins de Mallorca, publicat al 1928. Aquests autors en destaquen la torre amb un rellotge de sol que portava l'anagrama YHS i la data de 1798 i l'escala que conduïa a les cambres dels senyors, suportada per una columna de fust helicoïdal i capitell jònic. Es poden trobar fotos i dibuixos a la reedició del llibre feta per Olañeta al 1982.

Dintre dels terrenys de la possessió es troben les pedreres de la Fontsanta de les quals es va extreure marès per a la construcció de la Seu. Segons l'Arxiduc aquests terrenys eren un dels llocs preferits pels ciutadans per celebrar els pancaritats.

De tota aquesta història l'únic aspecte positiu que cal citar és que un fet com aquest no seria possible a la Palma actual... o sí ?.

 

Portal forà de sa Teulera (Palma)

Portal forà de la possessió de sa Teulera (Palma)

Torre de sa Teulera

Detall de la torre de sa Teulera, amb el rellotge de sol

Portal forà

Portal forà de sa Teulera (Palma)