La referència més antiga que coneixem nosaltres sobre el nom d'aquesta muntanya prové del nostre admirat cronista, Joan Binimelis. La cita s'inclou en una de les seves habituals relacions de fonts destacables d'un terme municipal, en aquest cas el d'Andratx. Diu així:

Està el terme d'Andratx proveït de moltes aigües i fonts manantials, i entre elles les més anomenades són la font de Sant Joan, la de ses Penyes, la de la Tor, la d'Andratx, la font Gelaberta, la de s'Estret, la d'en Munar, la de s'Esclop, la de Sant Elm, la de s'Evangèlica, la d'Andritxol i la de s'Ullal.

Podem identificar la font de s'Esclop amb la font des Quer, paraula preromànica que recordem significa roca. Referència a les pedres també faria la paraula esclop, paraula mossàrab segons el parer d'eminents filòlegs com Álvaro Galmés de Fuentes i Joan Coromines. Aquest darrer es basa en la pronúncia popular s'escrop per afirmar que es deriva del nom llatí scrupus (roca, pedra punxeguda) o del seu adjectiu scrupeus (pedregós, cantellut).

El puig de s'Esclop és famós per haver acollit durant la primavera de 1808 al físic i astrònom François Arago, el qual s'hi instal.là per unir geodèsicament Mallorca amb Eivissa i Formentera, en el marc de les medicions del meridià de París que duia a terme per encàrrec de l'Observatori de París. Es poden observar encara les restes de la caseta que féu bastir a prop del cim, l'anomenada caseta de n'Aragó o des Francès. El científic recollí les seves memòries en un llibre publicat al 1854, Histoire de ma jeneusse, en el qual s'inclouen les peripècies viscudes a l'illa i que es pot consultar aquí.

Amb els seus 927 metres d'altura la mola de s'Esclop tanca la sèrie de les principals elevacions de la serra de Tramuntana pel seu costat de llebeig, oferint bones vistes sobre les illes Pitiüsses. Aquesta altura i posició que atragueren a François Arago a la muntanya també determinen què els paisatges hivernals de neu i gel només apareguin a s'Esclop en ocasió d'episodis de fred tan inusuals com el que hem pogut gaudir entre els dies 4 i 14 de febrer de 2012 i que tantes imatges per al record ens ha deixat.

 

Mola de s'Esclop

Vèrtex geodèsic i caseta de n'Aragó (s'Esclop)