Afortunadament, els terratrèmols no són gaire freqüents a Mallorca, ni assoleixen intensitats força destructives. De la sèrie històrica coneguda l'episodi més destacable és el que es va registrar a les dues de la matinada del dia 15 de maig de 1851, el qual tengué especial incidència a la zona de Palma, sa Cabaneta, Pòrtol i Santa Eugènia i que produí nombrosos desperfectes, sobretot a les esglésies tal com es descriu en aquest article. El tremolor també provocà esllavissaments a la serra de Tramuntana, afirmant-se que originà entre d'altres l'Esbaldregat de Pedruixella.

Precisament la raresa del fenòmen fa que ens sorprengui un dels noms que trobam a la finca de Santiani, al terme de Campanet. Aquí hi ha un coster, al nord del puig de sa Font, que és conegut precisament com es Terratrèmol. Potser es produí en aquest lloc un despreniment de roques que féu gran soroll ? Té el seu origen en un moviment sísmic ? No ho sabem.

Una cova propera al coster rep el nom de cova des Terratrèmol. Es troba situada al començament del camí-mirador que volta a mitjan coster el puig de sa Font i el puig d'en Costurer i que finalitza a les cases de sa Plana. Es tracta d'unes humils cases de roter situades en terrenys pertanyens a Santiani que es trobaven dempeus fa quaranta-cinc anys -ho certifiquen les Rutes Amagades- i que avui es troben tan destruïdes  com si haguéssin patit un terratrèmol d'intensitat 9. El terratrèmol del temps.

 

Cova des Terratrèmol (Santiani)

Cases de sa Plana i puig d'en Costurer (Santiani)