Les àguiles peixateres construeixen els seus nius sobre les roques dels penya-segats de la mar. Són estructures resoltes amb branques que assoleixen dimensions considerables i que perduren en el temps, fins i tot quan el niu ha estat abandonat. La seva notorietat ha generat una sèrie de topònims al llarg de la costa mallorquina. Coneixem els següents, amb les dues formes que presenta el nom, àguila i àliga:

-Niu de s'Àguila: al penyal on es situa la torre de cala en Basset (Andratx)
-Niu de s'Àguila: en el morro de cala Roja (sa Costera)
-Niu de s'Àliga: en el morro de sa Corda (mola de Tuent)
-Niu de s'Àliga: en el morro de ses Bledes (costa de Lluc)
-Niu de l'Àguila: al front marí del pla de les Basses (Formentor)
-Niu de s'Àguila: a la Victòria (Alcúdia)
-Torrent des niu de s'Àliga: a les muntanyes d'Artà, entre l'esperó de sa Baciva i les penyes d'en Xulla Vella, aigües amunt del torrent des Parral
-Niu de s'Àliga: al cap Ferrutx, on també dóna nom a una font i a un xaragall
-Niu de s'Àguila: a les penyes marines on desemboca el torrent des Galleric (Artà)
-Punta des niu de s'Àguila: a s'estret des Temps (Santanyí)
-Niu de s'Àguila: al cap Roig (marina de Llucmajor)
-Niu de s'Àguila: al cap des Llamp (Andratx)
-Niu de s'Àguila: al cap de sa Mola (Andratx)

Tots els noms anteriors són costaners excepte el torrent des niu de s'Àliga, situat dos quilómetres i mig a l'interior de les muntanyes d'Artà. El niu del cap Roig es trobaria a l'origen del nom de la gran possessió llucmajorera de s'Àguila Vella, en opinió de Cosme Aguiló.

Llegim al Pla de conservació de l'àguila peixatera (Pandion haliaetus) a les Illes Balears elaborat per la Conselleria de Medi Ambient que les 9-10 parelles reproductores existents a l'actualitat a Mallorca ocupen a grans trets les mateixes zones que han estat assenyalades per la toponímia. S'exceptua el litoral del sud (Santanyí, Llucmajor, Calvià i Andratx) on l'extraordinària pressió humana ha foragitat definitivament l'emblemàtica au.

Aquest fet no pot sorprendre gens a qui conegui la zona, de fet nosaltres ja consideram un miracle que les àguiles puguin encara trobar algun racó tranquil per niar en aquesta illa que s'ha mort literalment d'èxit.

 

Niu d'àguila peixatera