Un cartell a l'entrada de Mortitx ens avisa que fins dia 30 de juny no podem anar més enllà de Lavanor. Diu així: "De 1 de febrer a 30 de juny. Atenció. Pas permès fins a l'Havanor. Accés prohibit al coll des Vent i basses de Mortitx."

Ja ens sembla bé la mesura, que té per objecte assegurar la màxima tranquilitat pels voltors durant el seu període de nidificació i que segur que ha contribuït a la protecció de l'unica colònia insular de l'espècie a nivell mundial. Temps hi haurà per arribar a les basses de Mortitx i altres indrets dels seus dominis.

El que ens ha fet mal als ulls del cartell és la manera en que s'ha grafiat el nom de la finca, l'Havanor, una forma errònia sense cap fonament, més pròpia d'una capital caribenya que de l'antiga alqueria Sabanor amb la qual ha estat identificada.

Però deixam enrere les errades dels cartells i ens dirigim al nostre objectiu d'avui, el pou de Lavanor. El pou apareix fotografiat al fascicle 35 de les Rutes amagades de Mallorca i per això sabem que es tracta d'un pou circular amb el coll paredat en verd, amb ampitador i brancals i amb una pica rectangular de marès. Es situa en la part exterior del cantó occidental de la tanca antigament dedicada als conreus i avui reforestada.

Arribats al lloc en qüestió que hi trobam ? Idò un immens abatzerar encerclat per una reixeta metàl.lica. Enmig dels abatzers s'intueix una paret però poca cosa més.

No és que esperàssim gaire cura per part de l'administració competent però el pou es troba en una finca pública -Mortitx- que forma part del Paratge natural de la serra de Tramuntana, declarada patrimoni de la humanitat per part de la Unesco. Seria molt demanar que la Conselleria de Medi Ambient s'encarregàs de tenir aquest interessant element etnològic en condicions i net de vegetació ?

Errors garrafals en la grafia dels topònims i pous abandonats. Després de la sortida d'avui no sabríem dir que es troba més malmès, si la llengua o el patrimoni.

 

Pou de Lavanor

Foto: Jesús García Pastor. Rutes Amagades de Mallorca nº 35 (ses Basses de Mortitx)

Pou de Lavanor a l'actualitat