El 19 d'abril de 1931 fou inaugurada la caseta refugi que coneixem amb el nom de mirador de n'Alzamora. L'obra fou promoguda per l'empresari de la distribució Fernando Alzamora Gomà, en memòria del seu germà Enric, mort al 1914.

La inauguració es va inscriure en els actes de celebració de les bodes de plata del Foment de Turisme i s'aprofità l'avinentesa per fer una junta de l'entitat a la mateixa caseta. Amb aquest motiu es desplaçaren al lloc els membres de la junta (Pere de Montaner i Gual, Joan Mulet, Francesc Vidal, Xim Quesada, Jaume Escalas, Mateu Colom, Jaume Aleñar, Antoni Gelabert, Pedro Mas), acompanyats per dos periodistes de "El Dia" i "La Almudaina", un fotògraf i un cuiner que preparà el menú per a la festa: paella i guisat de pollastre.

Feren en automòbil el tram fins al coll de sa Creu i una passejada de quaranta-cinc minuts per arribar el refugi. No feia un dia massa bo per a les excursions i de fet la pluja els permeté comprovar les bondats de la nova edificació. Foren els amfitrions de l'event Fernando Alzamora, aleshores president honorífic del Foment, i Bartomeu Cañellas, el propietari de Benàtiga que havia cedit els terrenys per a la construcció de la caseta.

L'ambient festiu de la jornada es combinà amb la discussió de futurs projectes de casetes refugi i d'altres iniciatives en pro de l'incipient turisme que es començava a desenvolupavar a l'illa. Però ben segur que també es tractà de l'efervescent moment polític que es vivia. Tan sols cinc dies abans s'havia proclamat la segona república espanyola i el rei Alfons XIII havia abandonat el país.

Aquella gent benenestant sabia perfectament que la creixent inestabilitat política podia anular complementament les seves iniciatives de promoció turística, tal com els tràgics fets posteriors s'encarregarien de confirmar.


NOTA: la construcció de la caseta refugi motivà que el nou nom, mirador de n'Alzamora, desplaçàs i fés caure a l'oblit el nom de l'estrep rocós on es situa la construcció i que era denominat Castellet de s'Àliga. Però són més els noms perduts d'ençà que aquells pioners excursionistes del Foment del Turisme, recorrien la serra de na Burguesa en els anys trenta: aljub d'en Nebot, pla de s'Era Morisca...

Mirador de n'Alçamora

Mirador de n'Alzamora (1985)