En el nostre vagar errabund per camps, muntanyes i marines arribàrem al racó des Morter, al port d'Andratx. Allà ens fixàrem que a un costat hi havia una torreta alta i estreta, paredada en verd. Tenia un diàmetre de 1,3 metres i una altura de 4 metres, tres pedres incrustades al costat com a escalons i estava coronada per tres peces de marès col.locades a manera de parapet.

Clarament es tractava d'una torreta de vigilància i el més curiós era que al costat de tramuntana de la raconada, a 120 metres de distància, hi havia les restes d'una torreta similar encara que molt més degradada, esperant només la darrera bufada de vent que acabàs per ensorrar-la.

Ens demanàrem sobre la funció d'aquestes torretes des Morter i com sempre feim acudírem en primer lloc a l'obra de l'Arxiduc Lluís Salvador, el Die Balearen, per saber si en feia alguna referència. I vaja si la feia:

"Vorejant la mola en direcció al port d'Andratx trobam s'Aguilot, roca erma i solitària, i tot d'una es Morter, petita cala amb sengles torretes a cada costat des d'on els pescadors observen les captures agafades a les xarxes; un company situat dalt del penya-segat completa aquest singular servei de vigilància".

Sabuda la funció de les construccions ens imaginam als pescadors enlairats sobre les seves talaies diminutes, escodrinyant la superfície de la mar a la recerca del peix desitjat. No sabem amb quins pensaments es distreien aquells estilites a la força mentre feien la seva tasca però segur que no imaginaren mai que les seves torretes acabarien essent simples elements decoratius per als jardins dels millonaris europeus.

 

Torreta sud

sa Torreta (sud)

Torreta nord

Torretes des Morter, racó des Morter (port d'Andratx)