Fa gairebé cent anys, a les tres de l'horabaixa del dia 7 de febrer de 1917 Sebastià Estaras Juan, batle de Valldemossa, enviava el següent telegrama al governador civil de la província:

"Valldemosa, 7, a las 3 t. Carabineros me avisan que entre el Cavall y Punta Aguila hay un barco en peligro. Tripulación pide auxilio desde lo alto de los palos. Salgo para el lugar del siniestro. Daré detalles."

El vaixell es trobava embarrancat concretament en el punt conegut com es Peix Menut, a cinquanta metres de la costa. Coneixem la història oral relacionada amb aquest naufragi gràcies a Tomàs Vibot i el seu excel.lent treball Son Bunyola. Una mar de noms. Per ell sabem molts de detalls del rescat d'aquells cinc mariners que demanaven auxili des dels pals i també sabem que les víctimes foren deu incloent entre elles el capità, el pilot, el contramestre i el cuiner. Aquest darrer no va poder sobreviure malgrat haver arribat a la costa pels seus propis mitjans i va morir quan intentava arribar al poble de Banyalbufar.

Res podem afegir sobre aquest aspecte però sí podem fer algunes noves aportacions sobre el vaixell naufragat, el LUIGINA G. que tenia la seva base al port de Gènova (Itàlia) i que es dedicava al transport transoceànic de mercaderies. El dia del naufragi transportava un carregament de teules amb destí a l'Havana amb escala a Gibraltar.

El vaixell havia estat construït al 1882 per Alexander Stephen & Sons a les seves drassanes de la ciutat escocesa de Dundee. Era un veler del tipus bricbarca, amb tres màstils i casc d'acer. Tenia 65,1 metres d'eslora, 10,4 m de mànega i 5,8 m de calat i un tonatge brut de 957 tones. Havia estat batejat amb el nom de GLENFYNE i amb aquest nom fou conegut fins al 1905 quan fou registrat a Gènova amb el nom de TERESA G. Canvià novament de propietari al 1913 i fou batiat com a LUIGINA G. al 1915.

Tenim la sort de comptar amb una magnífica fotografia del vaixell feta amb anterioritat al 1905 perquè encara porta el nom de GLENFYNE. A la foto el veim amb totes les veles desplegades solcant una mar encrespada però navegable.

Res a veure a les ones que trobaria a la zona del Peix Menut, al port des Canonge, aquell dia 7 de febrer de 1917.

 

La bricbarca LUIGINA G. quan encara es deia GLENFYNE, és a dir abans de 1905

Foto: Brodie Collection, La Trobe Picture Collection, State Library of Victoria

Punta de s'Àguila (port des Canonge), límit oriental del Peix Menut