En el camp de la toponímia un mitjà equival a una garriga o tros de terra erma situada enmig de terres cultivades. En concret és una garriga baixa, on just hi trobam mates, estepes i revells segons la definició que inclogué mossèn Antoni Maria Alcover en la rondalla anomenada en Joan i sa fia del Rei i que diu: Això era un pare que tenia tres fiis: En Bernat, En Pau i En Joanet. Eren més pobres que es ropit perquè no tenien més que una barraca dins un mitjà i un arbre just davant...

Podem comprovar com la distribució del topònim coincideix amb la biogeografia, essent totalment absent a la Serra de Tramuntana, abundant a les garrigues del litoral del migjorn i del llevant de l'illa i present també a algunes garrigues de l'interior.

Així entre els municipis costaners el trobam a Palma (es Mitjà Vell, es Mitjà Nou), Llucmajor (es Mitjà, es Mitjà Mariner, es Mitjà Negre, Mitjà de sa Talaia, Mitjà Llarg de Biniferri, Mitjà de Son Sala), Campos (es Mitjà Petit, es Mitjà Comú, es Mitjà Llarg), Ses Salines (es Mitjà Gran), Santanyí (es Mitjà, es Mitjà Gran, es Mitjà Llarg, es Mitjà Socarrat, Mitjà des Càrritx, Mitjà des Xorc), Felanitx (es Mitjà, Mitjà d'en Serra, Mitjà des Forn), Manacor (es Mitjà, Mitjà d'en Bala, Mitjà de Mar, Mitjà de ses Abelles, Mitjà des Bous), Sant Llorenç (es Mitjà), Capdepera (es Mitjà Gran) i Santa Margalida (Mitjà de s'Aranya, es Mitjà Llarg).

Per la seva banda entre els municipis interiors el trobam a Algaida (Mitjà d'en Gi), Santa Eugènia (es Mitjà), Costitx (es Mitjà), Sencelles (Mitjà d'Avall), Inca (es Mitjà Fondo), Sant Joan (es Mitjà Pla, Mitjà d'en Fillol, Mitjà de Son Brondo) i Vilafranca (es Mitjà Redó, Mitjà des Càrritx).

No tenguérem gaire dificultats a l'hora de triar un mitjà per visitar i il·lustrar el present article. A la finca manacorina de sa Sínia Nova hi ha una notable cova d'enterrament pretalaiòtica que destaca per la disposició única de les seves cambres. Es localitza a un tros de garriga coneguda amb el nom de Mitjà de ses Abelles, indicant tal vegada la presència d'antigues caseres.

 

Cova des Mitjà de ses Abelles (Manacor)