Mallorca sencera s’ha transformat en un gegantesc apartament i tothom qui pot lloga habitacions o cases a les cada vegada més nombroses hordes de turistes. La darrera incorporació ha estat la de la multinacional airbnb que segons la premsa l’any 2015 va allotjar 83.000 turistes a l’illa repartits en 13.000 unitats d’allotjament.

La novetat rau en la dimensió del fenòmen perquè els mallorquins no són nous en aquest negoci i han allotjat turistes a ca seva des dels inicis del turisme. Ho podem comprovar amb una de les primeres guies turístiques, la Chamberlin’s guide to Majorca, elaborada pel vicecònsol dels Estats Units a Mallorca Frederick Chamberlin i publicitada com a guia oficial del Foment del Turisme l’any 1925.

Una de les excursions recollides a la guia era la que connectava Sóller amb Lluc incloent una visita al torrent de Pareis, al qual ja es podia accedir aleshores gràcies a les recentment inaugurades escales del carrer Nou i també pel camí de s'Hort. Completar la ruta requeria dos dies i discorria per Fornalutx, Monnàber, Bini, es Colls, es Bosc, Cals Reis i Escorca. L’allotjament del vespre es feia a les cases des Bosc i la madona s’encarregava també d’oferir una senzilla manutenció: una truita i una camamil.la autòctona com a substitut del té.

Com fan avui els usuaris d’airbnb l’autor de la guia destaca el que més li agrada de l’allotjament: l’ambient familiar i el disposar de llençols net. Podem assegurar que als anys vint Chamberlin va gaudir al lloc més remot i isolat de l’illa d’una tranquilitat avui en dia inimaginable. Encara no s’havia construït la carretera de sa Calobra per la qual avui circula una marabunta de bicicletes, cotxes i autobusos.

 

NOTA 1: La denominació es Bosc per designar aquesta segregació de sa Calobra apareix al segle XVII i és ben rar com a nom de possessió ja que només la trobam en una altra propietat sollerica de la zona de sa Figuera. Es bosc era el terme usual amb que els pagesos es referien als alzinars.

NOTA 2: fa uns mesos a la plana web insideairbnb es podien consultar les localitzacions i característiques dels allotjaments de Mallorca però ara aquestes dades tan cobdiciades pels inspectors fiscals ja no són accessibles. Tal vegada sigui perquè a diferència del que passa a Madrid i Barcelona aquí ens coneixem tots.

 

 

es Bosc (sa Calobra)

Carretera de sa Calobra