Com es pot observar a les antigues fotografies aèries de la zona a l'hort de ses Ànimes hi havia un conjunt etnològic ben notable, afirmaríem que únic en el terme de Palma. El composaven dues sínies adjacents, una amb la mota redona i l'altra amb la mota quadrada, un molí de vent aiguader i un gran safareig rectangular que s'alçava entre el molí i les sínies. Aquest gran safareig es trobava subdividit i presentava als seus costats menors (nord i sud) sengles arcades ben característiques. Una rampa permetia l'accés al portal d'entrada al molí. No es destrien a la foto però completaven el conjunt algunes síquies i abeuradors.

Fa temps que un nou polígon de serveis construït entre la carretera de Manacor i el camí Fondo va transformar intensament la zona, integrada en el que abans es denominava l'horta Baixa, però el conjunt etnològic resistia. L'associació ARCA havia demanat la seva protecció i valoració i Roberto Fernández Legido va incloure un extens reportatge a la seva web.

Però la integritat del monument estava sentenciada des del moment en què la ciutat de Palma protegeix el seu patrimoni mitjançant un Catàleg que es troba completament obsolet i desfassat. En el cas que ens ocupa l'instrument de planejament donava cobertura al molí i a les sínies però no al gran i destacable safareig que completava el conjunt.

Així ha estat i gràcies a la inestimable passivitat de l'Ajuntament de Palma la rehabilitació ha resultat en mutilació.

NOTA: Són diversos els indrets on trobam ànimes campant sobre el territori. Recordam ara Ca les Ànimes (Alcúdia, Pollença, Sóller), cova de ses Ànimes i pas de ses Ànimes (Andratx), ses Ànimes i camp de ses Ànimes (Llucmajor), Ca ses Ànimes (Montuïri, Puigpunyent, Valldemossa), Hort de ses Ànimes (Porreres), camí de ses Ànimes (Sencelles). Tal vegada podríem afegir Can Pillànimes (Puigpunyent).

 

Hort de ses Ànimes (Palma)

Font: Fotografias Antiguas de Mallorca

 

Hort de ses Ànimes (2008)

Hort de ses Ànimes (2016)