La urbanització de la costa de Capdepera ha estat de gran intensitat. Basta dir que ha estat artificialitzada més d'una tercera part de la franja de cinc-cents metres més propera a la mar, concretament el 36 %.

Malgrat això encara trobam al litoral gabellí alguns llocs preservats de gran bellesa i interès com per exemple el que s'estén entre Canyamel i la font de sa Cala. En aquest sector trobam l'anomenat caló des Vellmarí, singular per la gran cova que s'obre al seu costat el nom de la qual ha acabat per donar nom al caló. Sembla que també és conegut com a caló des Contraban, i aquesta activitat queda acreditada per la presència d'un secret al costat del caminoi que hi accedeix.

Feia anys que coneixíem aquest secret però sempre l'havíem vist ple de brutor.  Com nosaltres molta gent degué pasar al seu costat i degué renegar de la manca d'urbanitat dels cafres capaços de llançar les seves brutícies en plena naturalesa.

Però darrerament ha passat per aquí algú que no s'ha limitat a renegar sinó que s'ha decidit a netejar-ho. Dit i fet gràcies a la seva acció l'antre torna a ser practicable i podem conèixer les autèntiques dimensions d'aquest gran secret excavat al subsòl, al qual donen accés alguns escalons.

I qui ha estat aquest personatge inconformista ?

Idò no podia ser altre que en Tomàs Mut, que ha dedicat part dels seus esforços a rescatar de l'oblit moltes d'aquestes recòndites estructures.

Gràcies Tomàs !

 

Caló des Vellmarí (Capdepera)

Secret del caló