Esmentar places i carrerons ens porta immediatament a entorns urbans. Però també és possible trobar places i carrerons pels camps i muntanyes de Mallorca.

De fet les referències als carrerons són molt abundants emprant-se aquesta paraula com a sinònim de camí. Així trobam entre d'altres: carreró de s'Albufera (Alcúdia), carreró d'en Mendivi (Algaida), carreró de sa Comuna (Bunyola), es Carreró (Escorca), carreró de sa Batalla (Inca) o carreró de Son Moix (Manacor).

Les referències a places i placetes són manco i fan referència sobretot a eixamplaments de camins de forma més o manco circular que permeten el gir d'un carro. Tenim la placeta d'en Cion al camí de sa Casa Nova (Solleric) i la plaça des Joc al camí de sa Jonqueta (Can Bajoca). Entre sa Calobra i el torrent de Pareis tenim el racó d'en Lluc també dit la plaça d'en Vidal.

La comuna de Caimari té la seva placeta i el seu carreró.  A l'esquena de s'Ermita, allà on es junten els camins provinents de la coma d'en Mairata i del comellar des Fornassos trobam sa Placeta.

I no molt lluny del coll des Barracar hi ha el carreró d'en Jeroni el qual permet la comunicació de la zona amb el torrent de Comafreda. Amb aquest nom es coneix el caminoi que fent revolts davalla per un empinat coster penjat sobre el torrent.

Aquest camí antigament s'emprava per accedir a un remot ranxo de carboner i avui dona accés a una amagada zona d'escalada esportiva. A aquesta zona els escaladors li diuen es Grau des Ruc tot i que aquest nom correspon al pas del camí vell de Lluc que fou substituït per la Bretxa Nova.

Tot i ser incorrecte el batiament del lloc podria haver estat pitjor. A la cova Primera del comellar des Horts els escaladors esportius li diuen las Perchas !

 

Carreró d'en Jeroni (comuna de Caimari)

sa Placeta des Fornassos (comuna de Caimari)