Són diversos els sinònims emprats a Mallorca per designar els camins com per exemple carreró, camada, carrerany, camí sender o drecer.

Santa Margalida és l'unic poble on als camins en diuen carrerasses i en tenen fins a vint-i-set per a designar els camins que reticularen bona part del terme durant els processos d'establiment de les grans possessions que tengueren lloc especialment durant el primer terç del segle XX.

Els determinants dels noms d'aquests camins es divideixen entre els que fan referència als llocs o possessions als quals es dirigeixen (es Barranc, Binicalvell, Can Brijo, Can Maties, Montblanc, s'Estret, sa Talaia, sa Teulada, Son Alegre, Son Forat, Son Fullós, Son Morro, Vernissa, Turó d'en Mas) i els que fan referència  a malnoms (en Fus, en Foc, en Mesquida, en Palanquet, en Pastora, en Prim, en Randet, en Tomeu de s'Estret, na Pastora, na Pelada).

Entre totes elles avui volem destacar la carrerassa d'en Femenia la qual s'inicia al camí des Sementer, recorre 1.700 m i finalitza en un cul de sac sobre la part superior del barranc format pel torrent de Son Real. El final del camí es constitueix en un improvisat mirador sobre el torrent i sobre la marina de les Rotes Noves de Montblanc. És un lloc solitari i poc freqüentat fet que és aprofitat pels desaprensius de torn per abocar-hi runes d'obra incloent les contaminants cobertes de fibrociment o uralites.

Des d'aquí aprofitam per demanar a l'Ajuntament de Santa Margalida la neteja d'aquestes deixalles.

 

Carrerassa d'en Femenia (Santa Margalida)