Tenim a Palma un petit museu especialitzat en el món dels fars. Ubicat al port de Palma, al costat del far de Portopí, es pot visitar concertant cita prèvia.

La tecnologia ocupa el nucli de l'exposició, que mostra com anaren evolucionat en el temps les òptiques, les màquines de rotació o els combustibles utilitzats. També hi ha lloc per la història, el procés de construcció del fars i l'abandonament d'alguns d'ells per motius diversos: sa Farola Vella -engolida pel creixement del port de Palma-, el de na Pòpia -el més alt d'Espanya, sovint envoltat per les boires- o el de la punta de sa Creu al port de Sóller, inutilitzat per la proximitat d'un bufador. El darrer bloc de la visita està dedicat als faroners, un ofici en extinció a partir de la llei de Ports de 1993. L'aïllament i la duresa del medi posava sovint al límit la convivència de les diverses famílies que havien de conviure en un espai reduït.

Els tècnics mecànics de senyals marítims -nom oficial- eren denominats a Mallorca farolers i així han quedat registrats en alguns topònims felanitxers: barraca des Faroler, escalera des Faroler, Cas Faroler. A l'actualitat només queden dos farolers a Mallorca: el del far de Portocolom i el del far de la punta de l'Avançada, també conegut com la Farola.

Per acabar només podem posar un emperò a la visita del museu de senyals marítims de Portopí. No inclou la pujada a la centenària torre de Senyals, per motius de seguretat, diuen. Quina decepció !

 

Far de Portopí

Òptica del far de n'Enciola (1870)