Antigament era habitual que els que transitaven pels camins s'aturassin a resar en veure un lloc de culte com per exemple el campanar del poble o una ermita o santuari.

A vegades aquests llocs es sacralitzaven mitjançant la construcció d'una creu. D'algunes d'aquestes creus només queda el record del seu nom. És el cas de la creu des Mirant, situada baixant del coll de sa Batalla al santuari de Lluc, al primer indret on aquest era divisat. D'altres permaneixen com la creu de la Salve, construïda a finals del segle XIX a la volta de la Salve, primer indret del camí de Pollença des del qual es contemplava el puig de Maria.

Altres topònims ens recorden aquesta pràctica i així sabem per l'investigador Antoni Pasqual  que a Manacor hi havia l'ullastre de ses Avemaries, situat al camí homònim. L'ullastre assenyalava el primer lloc del camí des d'on es podia divisar a la llunyania el monestir de Sant Salvador, a través del coll format entre el puig Xoriguer i el puig de s'Àguila.

Hi ha més noms que podrien estar relacionats amb les oracions com per exemple el comellar de ses Salves, al sud de l'ermita de Bonany, la barrera des Parenostre, al començament del camí de Muntanya (Escorca) o la murtera del Rosari, a Manacor.

Desconeixem si algú manté aquesta antiga pràctica. Ara tot és més modern i fins i tot es descarreguen aplicacions per a resar amb el mòbil. El Papa just acaba d'anunciar l'app oficial del Vaticà, el Click to Pray.

 

Sant Salvador des del camí de ses Avemaries

Sant Salvador des del camí de ses Avemaries (detall)