Antigament els ferrerets només es localitzaven a un grup de torrents -vuit- situats al sector nord de la Serra de Tramuntana. Eren els darrers reductes on s'havia refugiat el nostre amfibi endèmic fugint dels seus depredadors. Una ullada a la toponímia ens permetia situar-los a tres d'aquests indrets: el torrent de Comafreda (gorg dels Ferrerets), el torrent de na Mora (es Ferrericos, ja que així els anomenen els sollerics) i la possessió des Cosconar (torrent des Ferrerets).

Ara la distribució ha canviat radicalment degut a la política de dispersió seguida durant anys per la Conselleria de Medi Ambient per a garantir la salvaguarda de l'espècie. Per tota la Serra i per les muntanyes d'Artà podem trobar cisternons, pous, aljubs o basses des dels quals emergeix el so d'un martellet colpejant una encruia diminuta...

 

ACTUALITZACIÓ (5/04/2019): 35 són les poblacions de ferrerets a Mallorca, 34 a la Serra i una a les muntanyes d'Artà segons declaracions d'Eva Moragues al Diario de Mallorca. La d'Artà és de recent creació i pels cants que emeten pareix que els ferrerets s'hi senten ben a gust.

 

 

Ferreret (audio)

Torrent des Ferrerets (Escorca)