Sa Retgina és un discret penyal de 381 metres d'altura, envoltat pel pinar i situat a 500 m al nord-est de les cases d'Alfàbia.

Discret però signficatiu per als habitants de la distingida possessió bunyolina. Tant que fou emprat per localitzar-hi un exemple d'etimologia popular com el següent:

Diuen que s'anomena així perquè un moro perseguit se tirà baix des penyal de sa Regina dins una aufàbia. Es penyal de sa Regina està part damunt Alfàbia. A dins es comellar de sa Serra hi ha també segons diuen un tresor dins sa cova des Gorà.

L'anterior peça fou un dels 169 relats populars recollits a l'estiu de 1894 per Antoni M. Penya per a l'arxiduc Lluís Salvador. Finalment foren tan sols 54 els relats inclosos en el llibre Rondayes de Mallorca (1895) quedant exclosos entre d'altres el de sa Retgina.

Ho sabem perquè Caterina Valriu Llinàs acaba de presentar l'obra Les rondalles que l'Arxiduc no va publicar, un acurat estudi que inclou la totalitat de les rondalles i que va merèixer el premi Mallorca d'assaig 2021.

El nom del penyal és antic i podria remontar-se com a mínim al 1503 perquè sembla trobar-se inclòs en un inventari de la possessió en el qual es descriu una construcció de dues plantes on hi havia "l'estudi, l'alcova de la regina i la cambra de la sala". A l'estudi de l'inventari fet per Pedro Montaner i Magdalena Riera s'interpreta dita construcció com una qubba.

NOTA: el nom és pronunciat Retgina i no Regina pels residents de la contrada. S'ha plantejat com un derivat de rajar, com Rajolí,  però allà no hi ha cap sorgència d'aigua.

Una explicació per al nombre de la cambra podria ser que des de la mateixa és destriàs el penyal de sa Retgina segons José Villalonga Morell a qui agraïm la comunicació.

 

Penyal de sa Retgina (Alfàbia, Bunyola)