A l'article de Gabriel Fiol i Mateu titulat "La Propagadora Balear de Alumbrado SA, una important societat inquera" (2006) llegim algunes dades interessants sobre la central hidroelèctrica del Gorg Blau, situada a la possessió de Cals Reis.

Per exemple que fou iniciativa d'Antoni Bibiloni Pericàs, amo de Massanella, que ja havia fet marxar una dinamo al molí d'aigua de la possessió. O que el 2 de gener de 1906 es constituí la Societat Antonio Bibiloni i Compañía amb l'objecte de produir electricitat i fer-la arribar a Mancor, Caimari, Selva e Inca.

La premsa de l'època també ens ofereix algunes dades del projecte. Així sabem que les obres ja estaven en marxa l'any 1903 al Gorg Blau on la construcció d'un salt de 80 m d'altura havia de proporcionar 160 cavalls de força, suficients per il·luminar 5.000 làmpares de cinc bugies. O que hi hagué un accident mortal essent la víctima, Bartolomé Coll Llabrés, inquer de 23 anys.
Finalment  el dia 29 de gener de 1905 tengué lloc  la inauguració oficial amb assistència dels convidats i autoritats que arribaren des de Palma amb el tren de les dues. Durant l'acte fou encès un punt de llum sobre el campanar parroquial.

L'electricitat generada al Gorg Blau arribava a la central d'Inca que estava situada devora el Club Velocipedista i que fou construïda inicialment com a fàbrica de gas l'any 1898. Així que tenim informació sobre el punt de generació i sobre el punt d'arribada de l'electricitat però que sabem de la línia elèctrica de  4.800 volts que els connectava havent de salvar durant el recorregut la segona muntanya més alta de l'illa, el puig de Massanella ?

Ben poca cosa oficial, només que també hi havia una línia telefònica. Afortunadament però tenim la informació que ens ha proporcionat Amadeu Vilaret, bon muntanyer i amic,  qui s'ha dedicat a recórrer les restes que encara es conserven i que consisteixen en, a part de la pròpia central, en més de 200 postes de fusta, alguns dels quals conserven els ganxos de ferro, els aïllants i trossos de cable.

El recorregut de la línia tenia 15 quilómetres i s'iniciava sa Central, situada al costat del torrent des Gorg Blau, passava pel mateix Gorg i començava la pujada a sa Mola, seguint per l'anomenat coll des Telègrafo (1.126 m),  travessava la cresta entre es Frontó i es puig de Massanella per l'ara anomenat pas des Fil, continuava pel coll de sa Línia (824 m), puig de sa Jonqueta, puig de sa Fita (894 m), sa Mola o moleta de Can Bajoca (758 m), penyal de sa Jonqueta (544 m) i arribava a la possessió de Massanella. D'allà es dirigia a Inca ja per terreny planer.

En definitiva un traçat ben exigent tenint en compte la tecnologia disponible a principis del segle XX.

NOTA:  durant el seu funcionament la línia elèctrica també provocà un accident mortal. El  9 de novembre de 1915 morí electrocutat Joan Serra, de la possessió de sa Mola. La central deixà de funcionar l'any 1969, quan es construí l'embassament actual. Crèdit fotos: Amadeu Vilaret.

 

 

 

Fàbrica del gas (Inca)