Dels nombrosos incendis que apareixen als mitjans de comunicació ens crida l'atenció el que afecta a la serra de Sant Mamet, comarca de la Noguera (Lleida). El nom fa referència al màrtir Mamet de Cesarea de Capadòcia (259-275), personatge semi legendari que va trobar refugi a les muntanyes. El seu nom apareix a nombrosos, pobles, ermites i muntanyes d'arreu d'Europa però sens dubte la referència més famosa és la de l'estadi de futbol de l'Athlètic de Bilbao, San Mamés.

El nom ens cridà l'atenció perquè a Mallorca també teníem un lloc que feia referència al sant, concretament una cova situada a la base dels penya-segats de la comuna de Bunyola, avui coneguda amb el nom de la cova de Can Fil i que perfectament podria haver tengut funcions d'eremitori.

Ho sabérem com tantes altres coses per un llibre de Ramon Rosselló Vaquer, Bunyola en el segle XV, on podem llegir:

1416, 26 març. Bernat Nassut diu que el batle afavoreix els jurats en el cas que té per raó d'un tros de la seva possessió que volen per Comuna, és el tros començant dels garrovers pujant amunt vers el lloc on es devia edificar castell, pujant fins a la cova dita de Sant Mamet. Els jurats volen sia Comuna i han posat fites en perjudici seu.

Del text anterior també és destacable la referència a es Castellet com a projecte inacabat.

 

Cova de Can Fil (Bunyola)