Vagi per endavant dir que el terme balearització em pareix una mica injust. Ara que disposam del Google Earth per recórrer virtualment el litoral mediterrani espanyol, francès o italià,  podem comprovar com el grau d'urbanització de la franja costera continental ha deixat reduïdes a la mínima expressió les àrees naturals per tot arreu. Podríem parlar doncs d'alicantització, valencianització, castellonització, tarragonització, barcelonització....

Ara bé, és ver que a Mallorca són abundantíssims els exemples de balearització. La majoria de persones en podria senyalar un grapat, condicionada la seva elecció pels paisatges que guarden al record i que ja han desaparegut baix de tonelades de ciment.

La meva elecció d'un lloc paradigmàtic de la balearització és el tram cala Llamp-sa Mola-Port d'Andratx. Per l'agressivitat en l'obertura de carrers i construcció d'edificis, als penya-segats calcaris o als costers de margues inestables, proclives als esllavissaments. Per la intensitat del desenvolupament, que ha omplert de cases des del cim dels turons fins a ran de mar. Per la mínima inversió en les obres d'urbanització dels espais públics, que es tradueix en carrers sense voravies o zones verdes a comellars intransitables.

Però un moment, com pot ser que la gent es gasti un parell de milions -d'euros- per viure en un lloc així ? Tal vegada deu ser que la seva percepció del lloc, a través dels finestrals de casa o des de la terrassa de la piscina és diferent ?  Exacte.

 

 

Cala Llamp

Cala Llamp
Cala Llamp
Sentit de l'humor

No es pot negar als promotors dels complexos residencials un gran sentit de l'humor

 

Desprendiment

Esllavissament als costers margosos de la urbanització-15 maig 2008