D'entre el grapat d'esdevenimentrs tràgics que s'amaguen darrera els topònims de Mallorca pot ser un dels més colpidors sigui el de s'Al.lot Mort. La història la coneixem gràcies al pare Rafel Juan Mestre (1908-1989), missioner de Lluc, historiador, arxiver, músic i gran coneixedor del municipi d'Escorca. Fou reproduïda al nº 6 de la revista Penyal del Grup Excursionista de Mallorca (setembre 1978) i també al  nº 11 (agost 1989).

Segons contà al pare Rafel l'amo en Salvador de Can Lleig, possessió del llogaret de Tuent,  l'al.lot era el fill de la madona de Can Real, possessió veïna. En mala hora la madona envià el seu fill a munyir les cabres que pasturaven pel torrent de Bini, enfilades per cingles i penyals. Una passa mal donada i l'al.lot s'estimbà sense remei. En paraules d'en Salvador:

La dona quedà traumatitzada per tota la vida; ja no pogué mirar més torrent amunt. Si sortia a la carrera de Can Real d'on era madona, era amb el capell posat i l'ala baixada, per no veure redolar altra vegada el fill.

El nom del torrent i del pas que comuniquen les terres de  Tuent i de Bini condensa la immensa tragèdia que suposa per una mare la pèrdua del seu fill.

 

Espadat de sa Mitjania i pas de s'Al.lot Mort

Espadat de sa Mitjania i pas de s'Al.lot Mort

Pas de s'Al.lot Mort i torrent de s'Al.lot Mort

Pas de s'Al.lot Mort (esquerra) i torrent de s'Al.lot Mort (dreta)