Un verger és un hort amb abundància de flors i arbres fruiters. La toponímia registra l'existència d'una vintena de vergers a Mallorca, espais que indefectiblement lligam amb aigua i verdor. No debades el genèric més habitual que acompanya al verger és la font: font des Verger.

En ocasions es Verger ha esdevingut el nom que dessigna importants  possessions com les situades a AlaróArtà o Esporles. Altres vergers són els del barranc de Biniaraix, d'Alfàbia (Bunyola), des Ratxo (Puigpunyent), de ses Salines (es Verger i es Vergeret), de Selva (es Vergers)...La documentació històrica n'aporta alguns més i així sa talaia de ses Ànimes (sa Torreta pels banyalbufarins) es coneix també com sa talaia des Verger.

Però on la combinació d'aigua i verdor arriba a la màxima expressió és a la font des Verger situada a sa Costera i per això sovint mal anomenada font de sa Costera ja que aquest és el nom d'una altra font, molt més discreta. La font des Verger és una de les sorgències més importants de l'illa i en el seu temps l'historiador Joan Binimelis assegurava que podia proveir a tota una armada, i no exagerava.

L'ull de la font es troba a 28 metres d'alçada molt a prop de la mar on cau directament mitjançant un bell salt d'aigua. L'energia hidràulica fou aprofitada al segle XIX per a la fosa de ferro i al segle XX (1908-1962)  per a la producció d'electricitat destinada a la vall de Sóller. A l'actualitat el que s'aprofita són les aigües, conduïdes mitjançant una canonada submarina fins al port de Sóller, i d'allà cap a la badia de Palma, amb ramals que proveeixen les xarxes d'abastiment d'aigua de Fornalutx, Sóller, Bunyola i Marratxí. La conducció, entrà en funcionament el 28 d'agost de 2008 , després de quatre anys d'obres.

En tot aquest període no havia visitat la font, temerós d'haver de certificar la seva destrucció o si més no la seva desfiguració. Sortadament en aquesta ocasió obra no ha estat sinònim de destrucció i l'aprofitament s'ha duit a terme tractant amb màxima cura tot el sistema hidràulic i l'entorn. Per això ens hem de felicitar així com felicitam als responsables del projecte.

La font també està agraïda i ho manifesta brollant amb la seva màxima força tot d'una que la pluja amara la muntanya.

 

Font des Verger

Ull de la font des Verger

Font des Verger

Salt de la font des Verger

Obres de la font des Verger

Condicionament de la captació de la font des Verger